Škrty kvůli výplatě podpory stavebního spoření budou bolet

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) už ví, kde by stát mohl vzít 4,5 miliardy korun, o které musí zvýšit podporu stavebního spoření. Podle zjištění České televize zatím ministr nejvíce peněz zmrazil rezortům práce, zemědělství, kultury a zdravotnictví. Šéfové ministerstev ale varují, že další škrty ohrozí chod jejich úřadů.

Kalousek dal stranou sedm miliard

Škrty, pomocí kterých chce stát ušetřit miliardy korun na dorovnání státní podpory stavebního spoření, budou bolet. Ministr financí už nechal zmrazit ministerstvům přes sedm miliard. Z nich bude nyní vláda vybírat. Může jít například o snižování platů státních zaměstnanců, nižší dotace zdravotně postiženým nebo třeba méně peněz na povodňové škody. „Teoreticky je možné, že se nesáhne na tyto nevyčerpané nároky z minulých let. Prakticky se to nedomnívám,“ tvrdí Kalousek.

Reportáž Štěpánky Martanové a Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Rezort financí musí kvůli stavebnímu spoření získat zpět do rozpočtu 4,5 miliardy korun. I když skoro dvě miliardy hodlá vzít krajům na dotacích pro železniční dopravu, většinu peněz budou muset ušetřit jednotliví ministři. Nejpalčivější budou úspory pro ministerstvo práce a sociálních věcí, tomu Kalousek škrtnul 2,3 miliardy.

Šetřit musejí i další rezorty

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) o úsporných opatřeních:

„Mzdy na vlastním úřadu, podpora různých projektů, které dotuje ministerstvo zdravotnictví. Například pro neziskové organizace a různé organizace zdravotně postižených.“

Další na řadě je ministerstvo zemědělství, které bude muset ušetřit téměř 700 milionů, a stovky milionů musí zatím oželet i ministerstvo kultury, zdravotnictví, spravedlnosti i životního prostředí. Ministerstvu práce budou například chybět peníze na informační systémy, díky kterým vyplácí sociální dávky. „To jsou systémy, na kterých běží téměř tři miliony důchodů a jejich výplat. Jsou to systémy, na kterých běží výplaty dávek hmotné nouze,“ vysvětluje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) se mohou škrty dotknout i peněz na povodně. „Částka 279 milionů korun je určena na následky povodní, v tomto ohledu si myslím, že asi možné škrtat není,“ vysvětluje ministr. O tom, kde přesně bude vláda kvůli stavebnímu spoření škrtat, rozhodne Nečasův tým do dvou týdnů.