Pod Hušákem se kýve židle

Praha – Šéf loterijní společnosti Sazka přišel o svoje místo v čele společnosti Bestsport, která je provozovatelem a majitelem O2 areny. Ta totiž odvolala celé představenstvo. Hušáka ve funkci nahradí Petr Bernátek, jediný, který v novém vedení Bestsportu není přímo spojen se sportovními svazy, ale má blízko ke KKCG miliardáře Karla Komárka. Píše o tom server Aktuálně.cz. Mluvčí Bestsportu Jan Tuna však změny popřel.

Hušák zkoušel své odpůrce z valné hromady vyloučit

Stejně jako Sazka je i Bestsport v úpadku. Insolvenční návrh na sebe firma podala sama. Valná hromada tak podle serveru Aktuálně.cz nejspíš Hušáka odvolala ze strachu, že by firma mohla hrát důležitou roli v souboji o samotnou loterijní společnost. Podle redaktorky Hospodářských novin Zuzany Kubátové se majitel Bestsportu, Občanské sdružení Zelený ostrov, staví proti Hušákovi, a tedy za zájmy největších věřitelů Sazky KKCG a PPF.

Sazka je s Bestsportem finančně velmi propojená. Výsledek valné hromady však nemusí být platný. Hušák se totiž o plánovaném kroku dozvěděl předem, a svolal proto valnou hromadu do sídla Sazky, aby mohl zabránit přítomnosti svých soupeřů. 

Místopředseda ČOV Jiří Kejval:

„Management Sazky zabránil tomu, aby se akcionář, který drží více než 99 procent hlasů v Bestsportu (Občanské sdružení Zelený ostrov) mohl účastnit normálně valné hromady. Naše úsilí o personální změny v Bestsportu však trvá.“

Hušákovi soupeři si to ale nenechali líbit. Schůzi prý formálně zahájili ještě ve vestibulu sídla firmy před vstupním tubusem, kterým projde jen ten, kdo má svolení Sazky. Poté valnou hromadu přerušili a přesunuli na jiné místo. O výsledek se tak ještě strhne právní bitva.

Tuna však uvedl, že v představenstvu Bestsportu nedošlo k žádným změnám, valná hromada se neuskutečnila a údajné nové představenstvo nemá žádné oprávnění za Bestsport jednat.

Ani Hušákův nástupce asi nebude mít podporu všech. Jde totiž o bývalého policejního důstojníka a konkurzního správce. V době, kdy už nebyl v policejních službách, měl jeho tým dva klienty zvučného jména: Jiřího Čunka a Stanislava Grosse. Prvnímu pomáhal v době, kdy byl podezřelý z korupce, expremiérovi Grossovi zase v období, kdy musel opustit politické funkce, protože nebyl schopen dostatečně důvěryhodně vysvětlit původ peněz na svůj byt, dodává server Aktuálně.cz.

Čí je pohledávka za osm miliard?

Naprostou většinu drží v Bestsportu Občanské sdružení Zelený ostrov, jeho členy jsou potom akcionáři Sazky, tedy sportovní svazy. Právě Bestsport postavil O2 arenu, která Sazku stáhla do finančních problémů. Přes Občanské sdružení Zelený ostrov dostával Bestsport od Sazky peníze. Sazce je pak odváděl, aby mohla splácet dluhopisy. Bestsport je také věřitelem Sazky, přihlásil pohledávku daleko největší pohledávku převyšující 8 miliard korun, a to i přesto, že valná hromada občanského sdružení Zelený ostrov rozhodla, že se pohledávka přihlašovat nebude.

Okolo osmimiliardové pohledávky však existuje mnoho neznámých, tvrdí Kubátová. Vedle této pohledávky se totiž objevila pohledávka v identické výši od společnosti Alfa Capital Holdings. Pak se ale se stejně vysokou pohledávkou přihlásila i zahraniční a neprůhledná firma Oldeira Anstalt. Je tedy jasné, že se pohledávkou Zeleného ostrova čile obchodovalo, a dodnes nevíme, kdo ji drží.

Soud sečetl dluhy Sazky na 41 miliard

Dluhy loterijní společnosti Sazka jsou téměř sečteny. U Městského soudu v Praze se shromáždily pohledávky od 2 079 věřitelů za více než 41 miliard korun. Definitivní čísla soud zveřejní příští týden. Na tahu je teď insolvenční správce Sazky Josef Cupka. Některé přihlášené pohledávky jsou totiž sporné. „Poté, co bude mít Městský soud v Praze již uzavřený celkový počet pohledávek, předá je insolvenčnímu správci. Insolvenční správce určí oprávněnost pohledávek, určí pohledávky, které popírá,“ vysvětluje mluvčí soudu Martina Lhotáková.

Sazka
Zdroj: ČT24