Neodolatelný podnikatelský záměr? Neváhejte ho přihlásit

Praha – Ještě několik dní, konkrétně do desátého května, se mohou lidé přihlásit do soutěže podnikatelských záměrů Vodafone Nápad Roku 2011. Už čtvrtým rokem ji pořádá Vysoká škola ekonomická v Praze. Úspěšné podnikatelské nápady čeká tučná odměna. Vítězové mohou získat investici ve výši až pěti milionů korun. Podle organizátorů se nejvíce lidí přihlašuje v posledních dvou dnech.

Rukama porotců za čtyři roky existence soutěže už prošly stovky podnikatelských nápadů – třeba speciální nářadí na zakřivené plochy nebo koš na použité žvýkačky. V loňském ročníku ale hodně bodovaly internetové projekty. Porotu zaujal nejvíce nápad na web Ukažjakbydlíš.cz a zvolila jej Nápadem roku 2010. „Dalo nám to velmi významné osobní ohodnocení, protože ho hodnotili odborníci a manažeři. Dalo nám to i reálný pohled na byznys plán,“ říká k ocenění loňský vítěz Štěpán Bartyzal. Jeho projekt v tuto chvíli vydělává částky v řádu desetitisíců měsíčně. Navíc je stále v plenkách.

Cíl soutěže Nápad roku

  • urychlit start projektů
  • rozvíjet podnikatelské myšlení
  • pootevřít podnikavcům dveře velkého byznysu
Nápad roku 2011 (zdroj: ČT24)

Vítězové jednotlivých kategorii se shodují, že by projekty realizovali i bez soutěže, jen by to trvalo déle. Výhra v soutěži ale vše urychlila. „My bychom náš systém realizovali i bez Nápadu roku, ale díky němu to bylo mnohem snazší,“ uvádí vítěz kategorie Student podnikatel Jaroslav Škrabálek.

„Soutěž mi přinesla jednak cenné kontakty, dále propagaci firmy a v třetí řadě to bylo zvednutí prestiže firmy,“ přiznává vítězka kategorie Potenciál 2010 Kateřina Kožoušková. Všechny přihlášené nápady jsou samozřejmě chráněné proti případnému zneužití. „Jsme si vědomi citlivosti poskytnutých dat, proto všichni porotci i organizátor musí podepsat prohlášení o mlčenlivosti, tím je garantována ochrana projektů před zneužitím,“ přibližuje zakladatel a pořadatel soutěže z Institutu rozvoje podnikání VŠE Martin Kešner.