Hongkongští vydělávají na taxi licencích

Hongkong - Podnikaví obyvatelé Hongkongu si našli další způsob, jak vydělat. Tentokrát si oblíbili taxi byznys. Investování do taxíků mohou provozovat dvěma způsoby. Buď se z nich stane řidič taxíku, a licenci si tedy sami pořídí, nebo si najmou lidi, kteří jezdí za ně. V obou případech pak jde na licenci vydělat. Lze ji totiž znovu prodat, a to se slušným ziskem.

Taxi byznys v Hongkongu vznikl jako alternativa k investování do nemovitostí. Jejich ceny totiž za poslední dva roky vyletěly o 70 procent. Koupit dům v Hongkongu tak může investora téměř zruinovat. Licence na provozování taxi služby je naopak levnější, vydělat se na ní dá také.

Programátor Kin Yin Shek:

„Nemusím si dělat žádné starosti. Auta pronajímám osmi řidičům, každý den na 12 hodin. Takže vydělávám a jsem šťastný.“

Taxíky v Hongkongu lukrativní investicí (zdroj: ČT24)

Mladý programátor před pěti lety zakoupil čtyři licence. Za každou z nich utratil tři tisíce dolarů. Zatím na nich vydělal deset procent. Jenže to není tak jednoduché, jak se zdá na první pohled. Stát totiž nákup a prodej licencí na provozování taxi služby nereguluje. Kontroluje pouze jejich počet v oběhu. Ceny tak může ovlivnit pár hráčů na trhu. Ti je mohou nastavit nepřiměřeně vysoko.

Bezpečná investice by prý nelákala

„Samozřejmě je tam určité riziko. A to je přesně to, co lidi na investování přitahuje. Je to stejné jako u akcií nebo nemovitostí. Kdyby tam nebylo riziko, nikdo by nekupoval,“ tvrdí manažer taxi agentury. V současnosti ulicemi milionového Hongkongu jezdí 18 tisíc taxíků. Polovinu licencí na jejich provoz vlastní samotní řidiči, druhou polovinu pak společnosti.