Bontonland koupil Wronka - šéf hudebních cen Anděl

Praha - Největší tuzemská síť obchodů s hudbou, filmy a počítačovými hrami Bontonland koupil producent Lešek Wronka, který objevil například zpěvačku Ewu Farnou a je šéfem hudebních cen Anděl. Bontonland dosud patřil trojici podnikatelů v čele s Milošem Petanou. Detaily transakce podle serveru obě strany nechtějí zveřejnit. Píše o tom server iHNed.cz.

Petana rozprodává své impérium

Zdá se, jako kdyby Miloš Petana postupně rozprodával svoje impérium. Za nezveřejněných podmínek před měsícem prodal svou polovinu společnosti Global Inspiration, která provozuje internetovou televizi Stream.cz. Kupcem byl internetový gigant Seznam.cz, který tak získal sto procent společnosti. Petana však stále vlastní Ateliery Bonton Zlín.

Firma Bontonland se v posledních letech potýká s propadem prodejů hlavně u DVD nosičů a multimédií. Podle dřívějšího vyjádření jeho šéfů za tím stojí hlavně pád cen a konkurence na stáncích, ale také ilegální kopírování. I kvůli nižší poptávce a uzavření pěti prodejen mu předloni klesly tržby meziročně o 15 procent na 376,4 milionu korun. Ztrátu Bontonland v roce 2009 snížil ze 7,1 milionu na 4,5 milionu korun.

Bontonland nabírá nový dech

Kvůli horším hospodářským výsledkům musel Bontonland uzavřít 12 z 30 svých poboček v Česku. V tomto roce se ale firma nadechla opět k expanzi. Zkouší prorazit s konceptem miniprodeje, který by měl podpořit i prodej přes internet. Do něho firma loni hodně investovala a zatím přes něj Bontonland prodává zhruba desetinu zboží.