Miliardový obchod zpečetěn - Microsoft kupuje Skype

New York - Americký softwarový gigant Microsoft koupí provozovatele bezplatného telefonování na internetu Skype. Zaplatí za něj 8,5 miliardy dolarů v hotovosti. Uvedla to dnes firma. Akvizice, kterou lze bez nadsázky označit za obchod roku, bude největší v šestatřicetileté historii legendární počítačové firmy.

Microsoft získává komunikační nástroj v době, kdy se snaží o větší rozmach na internetu a roste i jeho pozice na trhu s chytrými mobily. Spolupráci se Skypem nebo jeho převzetí zvažovali ale v poslední době podle médií také internetoví giganti Facebook a Google. Skype plánoval na letošní rok primární nabídku akcií, s jejíž pomocí by získal kolem miliardy dolarů.

Skype založily v roce 2003 založili Niklas Zennstrom a Janus Friis. O dva roky později jej koupil provozovatel internetové aukční síně eBay. Ten v roce 2009 prodal většinový podíl ve firmě skupině finančních investorů za zhruba dvě miliardy dolarů a sám si nechal třetinu akcií.

Na celém světě používá Skype na 663 milionů lidí. Ti podle dokumentů pro regulátora provolali v loňském roce na hovorech včetně a videohovorech dohromady 207 miliard minut. Většina lidí ale využívá Skype k bezplatným hovorům. Podnik má proto potíže vytvořit zisk