Sazka bude muset doplatit DPH

Brno – Sazka a zřejmě i další sázkové společnosti budou muset doplatit dlužné peníze na dani z přidané hodnoty. Ústavní soud totiž podle serveru Aktuálně.cz odmítl stížnost Sazky ve sporu o DPH. Soud tak znovu potvrdil, že neexistuje žádná výjimka ze zákona, jež by osvobozovala sázkové společnosti od daně.

Podobně jako Sazka se o peníze z DPH soudí i další velké sázkové firmy. Soudy už odmítly žaloby společností Fortuna nebo Synot. Sazka se konkrétně v různých sporech domáhá asi 200 milionů korun.

Sázkové společnosti byly od placení DPH osvobozeny na základě výjimky v zákoně. Výjimka ale přestala platit po vstupu Česka do Evropské unie. Část politiků se pokusila výjimku znovu prosadit jako přílepek zákona o sociálních službách. Ministerstvo financí to ale neuznalo a daně dál od firmy vyžadovalo.

Sazka si na postup státu stěžovala u Ústavního soudu. Podle zástupců sázkové firmy „došlo postupem finančních orgánů k protiústavnímu posouzení věci po právní stránce“. Senát Ústavního soudu vedený soudcem Jiřím Muchou argumenty firmy odmítl. Podle soudců žádná výjimka neexistuje a postup ministerstva financí byl správný.

Vydáno pod