Od roku 2021 se Německo obejde bez jádra

Berlín – Německo by mohlo jadernou energetiku opustit do roku 2021. Uvádí to expertní komise sestavená po jaderné katastrofě v japonské Fukušimě v návrhu své závěrečné zprávy pro vládu. Komise současně doporučuje neobnovovat provoz v osmi atomových elektrárnách, které kabinet kancléřky Angely Merkelové nařídil po japonském neštěstí dočasně odpojit. Píše o tom dnešní vydání listu Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Své závěry takzvaná etická komise představí na konci května. K dispozici má návrh závěrečné zprávy, v němž skupina expertů pod vedením bývalého ministra životního prostředí Klause Töpfera označuje rok 2021 za datum, kdy bude možný definitivní odklon země od jádra. Umožní to existence alternativních zdrojů energie. Ty podle zprávy představují menší rizika. Vhodné jsou především plynové elektrárny. Cíle berlínské vlády na snížení emisí oxidu uhličitého o 40 procent do roku 2020 a do poloviny tohoto století o 80 procent se energetická změna nedotkne.

Německo možná řekne jádru sbohem ještě dříve

Konec jaderné energetiky v Německu (zdroj: ČT24)

Jádro by zřejmě bylo možné opustit již dříve, k tomu je ale podle komise třeba proces pravidelně přezkoumávat a zohledňovat vývoj cen, množství elektřiny na trhu, emise oxidu uhličitého nebo dovoz. Ke kontrole tohoto procesu navrhuje vytvořit speciální instituce typu parlamentního pověřence pro energetickou změnu a národního fóra pro energetickou změnu. Otázkou je také, kde skladovat palivo. Experti z komise bývalého ministra životního prostředí se shodují na tom, že musí být vyhořelé články skladovány opět v Německu.

Své energetické plány změnila německá vláda po fukušimské katastrofě. Na tři měsíce tehdy pozastavila platnost loňského prodloužení životnosti všech 17 jaderných elektráren v zemi a na stejnou dobu nařídila uzavřít sedm nejstarších bloků. Do provozu nemá být v tomto období uveden ani již dříve odstavený reaktor v severoněmeckém Krümmelu. Právě těchto osm elektráren by podle názoru etické komise nemělo už být znovu zapojováno.

Problémy ve Fukušimě vyděsily i Evropskou unii

Předseda Evropské komise José Barroso:

„Tyto testy by měly být úplné. Měly by se soustředit na možný dopad na systémy fungování elektráren.“

V reakci na nehodu v japonské jaderné elektrárně Fukušima, kterou poničilo březnové zemětřesení a následná vlna tsunami, chce Evropská unie provést zátěžové testy unijních jaderných reaktorů. Zatímco komisař pro energetiku Günther Oettinger chce tyto testy s co nejširším záběrem – tedy s možností teroristických hrozeb, přírodních katastrof nebo chyb lidí, kteří elektrárny obsluhují, tak například francouzský regulátor se staví proti tomu, aby byly prověřovány také scénáře počítající s chybami lidského faktoru.

O kritériích testů, které by se měly uskutečnit později během letošního roku, se bude ve čtvrtek jednat v Bruselu. Setkají se odborníci z národních regulačních úřadů 14 unijních států, které mají jaderné elektrárny, s unijními experty. Je možné, že se už definitivně dohodnou na tom, jak konkrétně budou prověrky jaderných elektráren vypadat.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/DigitalGlobe