ČSOB zahájila rok poklesem zisku, z výsledků má přesto radost

Praha - Československá obchodní banka zahájila letošní rok zhoršením hospodářských výsledků. Jedné z největších tuzemských bankovních skupin se totiž v prvním čtvrtletí čistý zisk propadl o tři procenta na 3,78 miliardy korun. Udržitelný zisk, tedy zisk očištěný o mimořádné vlivy, potom vzrostl o procento na 3,66 miliardy korun.

Banka se z výsledků raduje

Generální ředitel banky Pavel Kavánek:

„Z výsledků 1. čtvrtletí mám radost. Dosáhli jsme nejvyššího udržitelného zisku na jedno čtvrtletí v historii. Meziročně nám rostou objemy úvěrů i vkladů. Zároveň se nám daří snižovat rizikovost našich aktiv.“

ČSOB si s poklesem zisku hlavu neláme. Zhoršení výsledků je totiž ovlivněno tím, že loňský výsledek zahrnoval vyšší pozitivní přecenění portfolia. Jiné ukazatele byly navíc pozitivní. Vzrostly například klientské vklady, a to o čtyři procenta na 590 miliard korun. Celkový objem úvěrů stoupl ke konci března o dvě procenta na 404 miliard korun. Úvěry na bydlení a spotřebitelské úvěry taktéž pokračovaly v růstu. Pozadu nezůstaly ani hypotéky s osmiprocentním meziročním růstem. Klesaly však úvěry malým a středním podnikům.

Ohrožené státy eurozóny ČSOB celkem dluží 6,49 miliardy korun. Největší díl přitom připadá na Řecko, jehož dluhopisy vůči bance činí 3,52 miliardy. V případě Itálie objem dluhopisů dosahuje 2,39 miliardy korun a v případě Španělska 0,58 miliardy. Náklady na úvěrové riziko však celkově bance klesly na 0,38 procenta.

ČSOB v tiskové zprávě:

„Pokles byl částečně způsoben tím, že dříve oprávkovaní klienti si vedli lépe, než se čekalo, což se projevilo v rozpouštění opravných položek. Nejsilnější pokles nákladů na riziko zaznamenaly segmenty korporátních klientů a malých a středních podniků a leasing. Rizikové náklady klesaly také u hypoték.“

Čistý úrokový výnos narostl ČSOB meziročně o dvě procenta na 6,1 miliardy korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí naopak klesly o sedm procent na 1,3 miliardy korun. Celkově měla banka ke konci března přes tři miliony klientů. Počet bankomatů zvýšila na 799.

ČSOB patří belgické finanční skupině KBC. Ta v prvním čtvrtletí prudce zvýšila čistý zisk na 821 milionů eur (20 miliard korun), což je meziročně téměř dvojnásobek. KBC se již dříve s Evropskou unií dohodla, že na pražskou burzu cenných papírů uvede menšinový podíl v ČSOB. Byla to jedna z podmínek, které belgické bance umožnily v době finanční krize čerpat státní pomoc ve výši asi sedmi miliard eur (zhruba 172 miliard Kč). Belgická banka dnes uvedla, že přípravy na plánované uvedení akcií české divize ČSOB na burzu jsou na dobré cestě. Žádné bližší termíny či jiné údaje ovšem nezveřejnila.

Konkurentům ČSOB se dařilo

Výsledky hospodaření za první tři měsíce roku již zveřejnila i konkurence ČSOB. Česká spořitelna zvýšila ve čtvrtletí konsolidovaný čistý zisk o téměř 21 procent na 3,8 miliardy korun. Komerční banka pak navýšila za letošní první čtvrtletí čistý zisk meziročně o 5,2 procenta na 3,38 miliardy korun.

  • Bankomat ČSOB autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2216/221597.jpg
  • KBC autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/678/67766.jpg