V British Airways konečně zavládne smír

Londýn – V britských aerolinkách British Airways zavládne smír. Vedení odborového svazu Unite, který zastupuje palubní personál aerolinek, dnes totiž uzavřelo s firmou dohodu o smírném řešení vzájemných sporů. Ty se táhnou již rok a půl a stály společnost více než 150 milionů liber (asi 4,2 miliardy korun).

Aerolinky zaměstnancům dopřejí zaměstnanecké výhody

Dohodu, která stanoví mzdové podmínky na příští dva roky, nyní Unite předloží svým členům ke schválení. Šéf Unite Len McCluskey řekl, že aerolinky odborům ustoupily v otázce zaměstnaneckých výhod u zlevněných letenek. Firma také přehodnotí postihy členů, kteří jsou kvůli stávkování v disciplinárním řízení.

Původně se spor mezi palubním personálem a vedením aerolinek týkal mezd a pracovních podmínek. Tady ani po stávkách firmy neustoupily. Odbory se nakonec soustředily na podružnější věci jako cestovní výhody, které firma odebrala zaměstnancům účastnícím se předchozích stávek.

Loni personál British Airways stávkoval celkem 22 dní

Neshody mezi vedením a zaměstnanci palubního personálu začaly v listopadu roku 2009, kdy British Airways oznámily, že sníží mzdy a počet zaměstnanců. Loni část zaměstnanců palubního personálu letecké společnosti stávkovala celkem 22 dní.

British Airways
Zdroj: ČT24