Startovací jackpot Fortuny vyšplhá až ke 100 milionům

Praha – Špatná finanční situace Sazky a nejistota, která kolem české loterijní jedničky panuje, nahrává jejím konkurentům. Spuštění nové číselné loterie popohnala třeba Fortuna. Sázet v ní lidé budou moci začít už 18. července. Teď Fortuna dolaďuje detaily své nové loterie. Třeba barvu míčků nebo výši svého prvního jackpotu. Ten by se měl pohybovat mezi 25 až 100 miliony korun.

Osudí se na televizních obrazovkách změnilo mnohokrát. Změnili se moderátoři i balónky. Nově by se v osudí měly roztočit oranžové a zelené balonky Fortuny. „To nejsou žádné šťastné barvy, vybírali jsme je proto, že vypadají dobře v televizi,“ vysvětlil generální ředitel Fortuna Loterie Martin Ilner. Který program bude losování přenášet, zatím není jasné, jednání stále probíhají. Už se ale ví, že by se nová loterie měla vysílat vždy ve středu a v neděli v šest večer. Vyhrávat by měl každý čtvrtý, i když nižší částky.

Fortuna plánuje spustit od července tisíc nových sázkových terminálů a postupně chce jejich počet zvyšovat na 3 tisíce. Češi v číselných loteriích v roce 2009 prosázeli přes 7 miliard korun. Fortuna počítá s tím, že doposud dominantní Sazce část sázkařů přetáhne. Nahrává jí přitom současná situace Sazky, která je momentálně v úpadku. O jeho řešení soud zatím nerozhodl – ve hře tak zůstává reorganizace i konkurz. Druhá možnost by přitom znamenala konec dosavadní loterijní jedničky. Vše ale zatím nasvědčuje tomu, že soud povolí reorganizaci, prostřednictvím které by bylo možné Sazku zachránit.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Přiživit se na krizi Sazky chtějí ale i další hráči na sázkovém trhu. Licenci na číselné loterie už ministerstvo financí dalo také společnosti Synot Tip. Ta plánuje spuštění své loterie na září. O povolení ale žádá také Chance a zvažuje to i Tipsport.

Zato Sazce ministerstvo financí loterijní licenci na 30 dní pozastavilo. Může za to rekordní jackpot, který Sazka včas nevyplatila a výherci ho splácí. Rozhodnutí ale zatím není pravomocné. Společnost má 15 dní od doručení rozhodnutí na to, aby se odvolala, což podle svého vedení udělá.