Německé i evropské ekonomice se nebývale dařilo

Berlín/Brusel – Německá ekonomika zaznamenává nebývalý růst. Hrubý domácí produkt západních sousedů se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 5,2 procenta, tedy nejprudším tempem od sjednocení země v roce 1990. Na německém hospodářství je závislá i řada českých firem. V příštím roce ale odborníci čekají zpomalení růstu až pod dvě procenta. Růst ekonomiky EU i eurozóny v prvních třech měsících letošního roku značně zrychlil.

Německý růst překonal očekávání analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali na 4,2 procenta. V posledním čtvrtletí loňského roku se HDP meziročně zvýšil o 3,8 procenta. „Představuje to silný začátek tohoto roku. Pro rok 2011 předpokládáme růst přes tři procenta,“ uvedl k údajům analytik Thorsten Polleit ze společnosti Barclays Capital. Dodal, že růst podnikových investic nabírá na tempu.

Ekonomika EU i eurozóny v prvním čtvrtletí značně zrychlila růst

Hospodářství evropské sedmadvacítky i zemí platících eurem rostlo o 0,8 procenta, v předchozích třech měsících přitom v EU stouplo o 0,2 procenta a v eurozóně o 0,3 procenta. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku hrubý domácí produkt EU i eurozóny vzrostl o 2,5 procenta, loni to bylo o 2,2 procenta v celé unii a rovná dvě procenta v eurozóně.

Michal Brožka:

„Když se podíváme na Německo, tak to roste stejně rychle, jako Řecko padá.“

Růst HDP zemí platících evropskou jednotnou měnou je pro ekonomy překvapením. Trh sice očekával v případě mezičtvrtletního srovnání zrychlení, ale jen na 0,6 procenta. Zásluhu na rychlejším růstu má především vývoj v největší ekonomice EU - výše zmíněném Německu. Pozitivní jsou i výsledky Francie, jejíž ekonomika v letošním prvním čtvrtletí díky oživení investic stoupla o procento proti předchozím třem měsícům, kdy se zvýšila o pouhých 0,3 procenta.

Antonio Borges, ředitel evropského zastoupení MMF:

„Vývoj v Evropě nás velmi těší. Růst není nijak silný, ale je stabilní a je udržitelný. To se týká většiny evropských zemí. Samozřejmě, že některé země mají problémy, ale z východní i západní Evropy teď přišly dobré zprávy.“

Česká ekonomika ve čtvrtletí rostla o 2,5 procenta

Český hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí podle předběžných údajů meziročně zvýšil o 2,5 procenta, jak vyplývá ze statistik ČSÚ. Ve srovnání s posledním loňským čtvrtletím růst hrubého domácího produktu činil 0,6 procenta. Údaje odpovídají odhadům analytiků. Klíčovou roli v pokračujícím oživení tuzemské ekonomiky měl podle statistiků i nadále zpracovatelský průmysl.

Za relativně pomalejším růstem čeké ekonomiky stály především vládní úspory. I přesto však jde o dobrý výsledek. „Českou republiku bych zařadil do té lepší poloviny,“ uvedl k celounijnímu srovnání analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. „Řekl bych, že český i evropský růst po zbytek roku vydrží, ale pravděpodobně zpomalí,“ dodal.

Také slovenská ekonomika v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 3,5 procenta, stejné tempo růstu vykázala také v posledním kvartálu minulého roku. Vyplývá to z odhadu statistického úřadu.

V prvním čtvrtletí se ale dařilo Španělsku, jehož hrubý domácí produkt se meziročně zvýšil o 0,8 procenta, tedy nejprudším tempem za téměř dva roky. Podle španělského statistického úřadu však nadále zaostávala domácí poptávka, což zastiňuje hospodářské vyhlídky země. Zato portugalská ekonomika se vrátila do recese. Hrubý domácí produkt země se v prvním čtvrtletí snížil o 0,7 procenta proti předchozím třem měsícům.

Sever Evropy ekonomicky roste, jih má problémy

Hospodářství zemí ze severu Evropy se postupně vzpamatovává a docela slušně roste. Naopak jih Evropy trpí řadou problémů, které mohou trvat desítky let. Řecko a Portugalsko už musely požádat o finanční pomoc. V případě Řeků navíc asi nebyla poslední. Úsporná opatření spojená s finanční pomocí ale hospodářskému růstu obou zemí škodí a tlačí je do recese.

  • HDP v EU a v eurozóně autor: ČT24, zdroj: Eurostat http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2545/254423.jpg
  • Česká republika a Evropská unie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1748/174702.jpg