Ministerstvo popřelo plán vlády vydat v roce 2013 povolenky zdarma

Praha - Mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková popřela dnešní informaci, že by tuzemské energetické společnosti měly získat 53 až 58 procent emisních povolenek za rok 2013 zdarma. Zbytek by podle původní zprávy dokupovaly. Dohodu měl původně uzavřít resort financí právě s ministerstvem životního prostředí.

Pravidla Evropské unie dovolují přidělit 70 procent emisních povolenek pro rok 2013 zdarma. Toto množství musí být ale upraveno, aby nezahrnovalo exportovanou elektřinu. Proto se ministerstva dohodla na množství 53 až 58 procent.

„Ministři se dohodli, že ministerstvo životního prostředí nastaví národní plán (přidělení povolenek) přesně v souladu s pravidly EU,“ citovala Reuters Jendekovou, která však vzápětí zprávu popřela. „Očekáváme, že otázku derogací projedná vláda až v červnu nebo červenci. Ministerstvo životního prostředí pro jednání momentálně připravuje potřebné podklady,“ uvedla v prohlášení.

Vláda původně zvažovala prodej všech povolenek pro rok 2013, aby tím částečně kompenzovala zdražení elektřiny kvůli rozvoji solárních elektráren. V současnosti platí firmy z emisních povolenek, které jsou zdarma, 32procentní darovací daň. Toto pravidlo skončí v příštím roce a od roku 2013 se přidělování povolenek zpoplatní. To přinese podnikům výrazné náklady navíc. Více než polovina povolenek zdarma však může například pro elektrárenskou společnost ČEZ znamenat úspory ve výši několika miliard korun. Záměr musí schválit vláda a posléze ho posoudí Evropská komise. 

Povolenky dávají energetickým firmám a dalším velkým producentům emisí právo vypouštět do atmosféry průmyslové plyny. Jedna povolenka se rovná tuně emisí. Cena jedné povolenky se v současnosti na trhu pohybuje kolem 16 eur (asi 390 korun).