Papandreu: Stěžejní je teď pro Řecko privatizace

Milán - Hlavní prioritou řecké vlády se nyní stane privatizace, díky níž získá země peníze ke splácení dluhů. Řekl to řecký premiér Papandreu v rozhovoru pro dnešní vydání italského listu Corrriere della Sera. Vyloučil, že by Řecko přestalo být schopno splácet závazky nebo že by pomýšlelo na odchod z eurozóny. Papandreu uvedl, že vláda již podnikla důrazné kroky k ozdravení veřejných financí, pokročila v liberalizaci ekonomiky a nyní připravuje plán rozsáhlé privatizace.

„Na začátku nebyla privatizace prioritou, teď je ale v čele našeho programu,“ řekl Papandreu. Dodal, že plán má širokou podporu u opozice i veřejnosti a bude schválen v brzké době. Řecko se před rokem v rámci dohody o záchranném úvěru uzavřeném s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem zavázalo plnit harmonogram snižování rozpočtového deficitu a uskutečňovat program liberalizace trhů a privatizace. Plnění podmínek nyní v Aténách studuje mise EU a MMF a dosavadní zprávy naznačují, že Řecko je neplní u rozpočtu ani u privatizace.

Záchranný úvěrový program v sumě 110 miliard eur (2,7 bilionu korun) také předpokládá, že Řecko si v roce 2012 půjde pro nové úvěry už na kapitálový trh. Nynější tržní úroky z řeckých státních dluhopisů jsou ale kvůli nevíře investorů v solventnost země tak vysoké, že to podle analytiků nebude možné. Znamená to, že Řecko bude potřebovat stále další a další finanční pomoc, jinak bude muset vyhlásit platební neschopnost, což také předpokládá naprostá většina investorů a ekonomů. „Doufám, že k tomu nedojde a že budeme moci jít na trh alespoň částečně, vzhledem k tomu, že v roce 2012 budeme mít určité dodatečné rezervy,“ řekl premiér.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Papandreu se zmínil o tom, že některé země požadují na Řecku, aby za případné budoucí úvěry nabídlo nemovité zástavy. Podle něj není jasné, co to má v praxi znamenat, ohradil se však proti možným požadavkům na části území nebo historické památky. „Chtěl bych dodat jednu věc, na kterou jsme velmi citliví: žádat nás o nějaký ostrov nebo památku jako garanci je skoro urážka. Očekáváme, že dostatečnou zárukou bude naše slovo a naše činy,“ řekl.