Evropany láká práce v Číně, dostat se tam není těžké

Peking – Mladí Američané a Evropané se stále častěji stěhují za prací do Číny. Ta vytrvale ekonomicky posiluje a vytváří nová pracovní místa. Zájem je nejen o čerstvé absolventy vysokých škol, ale i o manažery. Neznalost jazyka přitom nevadí. Pro mladé cizince, kteří doma nemohou najít adekvátní práci, je tak Čína zemí zaslíbenou.

Podle personálních agentur zájem o asijskou zemi roste přímo dramaticky. „Ze všech žádostí, které jsme loni po celém světě vyřizovali, chtěla třetina žadatelů pracovat v Číně. Většina jich byla z Evropy nebo ze Spojených států amerických,“ říká manažer jedné z velkých mezinárodních personálních agentur Simon Roberts.

Čína je navíc mnohem pružnější i ve vyřizování žádostí o práci než třeba země Evropské unie nebo Rusko. Státní úřady posílají odpovědi takřka obratem do 15 dnů. Čínský zaměstnavatel sice musí úřadům vysvětlit, proč potřebuje zaměstnat právě cizince místo domácí pracovní síly, vláda ale většinou překážky neklade.

Za prací do Číny (zdroj: ČT24)

Potvrzují to i zahraniční podnikatelé. „To, co jsme schopni dokázat v rámci podnikání tady v Číně, by bylo nemožné ve Spojených státech. Je zde mnoho talentovaných odborníků na technologie, nižší ceny a máme blíže i ke klientům. Nemluvě o nižším daňovém zatížení,“ popisuje výhody podnikání v Číně Američan Michael Tanenbaum, který se v Hongkongu živí byznysem.

Loni se Číně podařilo sesadit Japonsko z pozice druhé největší ekonomiky světa. Spojené státy by mohly o prvenství přijít zhruba do dvaceti let. Zatímco čínská ekonomika v minulém roce rostla o celých deset procent, americká pouze o necelá tři procenta.