Sazka od ledna do března - ztráta 867 milionů

Praha – Od začátku roku do konce března vykázala Sazka ztrátu ve výši 867 milionů korun. Prozradil to insolvenční správce společnosti Josef Cupka, který dnes soudu předložil zprávu o jejím hospodaření. Zároveň ale upozornil, že vycházel z údajů, které mu dodala Sazka. Ta dnes zveřejněné údaje stejně odmítá.

„Právě jsem to podepsal a odeslal soudu. Je to materiál na tři strany, vycházeli jsme z údajů, které nám dala Sazka. Materiál obsahuje stavy bankovních účtů, počet zaměstnanců, počet provozovaných terminálů a vývoj tržeb,“ uvedl Cupka. Soud by měl dokument zveřejnit v nejbližší době v insolvenčním rejstříku.

Vyjádření k více než osmimiliardové pohledávce Občanského sdružení Zelený ostrov Cupka zatím neobdržel. Opatrovník sdružení Zdeněk Ertl ho v úterý poslal soudu, který by měl následně podle Cupky rozhodnout, zda bude pohledávka připuštěna k přezkoumání, zda je oprávněná, nebo neoprávněná.

Reportáž Zuzany Luňákové a Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Samotná Sazka výši ztráty vyčíslenou insolvenčním správcem odmítá jako nesprávnou. „Čísla, která poskytl doktor Cupka, jsou nepravdivá, liší se o celých 144 milionů korun po zdanění,“ řekl mluvčí Sazky Jan Tuna. Stejně tak společnost odmítla i dřívější údaje poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC), které zpracovala pro prozatímní věřitelský výbor.

Podle zprávy PwC klesly Sazce v dubnu tržby z loterijní činnosti meziročně o 47 procent na 380 milionů korun. Meziměsíčně se tržby snížily o 224 milionů korun, tedy o 37 procent. Podle mluvčího Sazky Jana Tuny se údaje PwC liší od skutečnosti až o několik set milionů korun.

Sazka je v úpadku od konce března a minulý týden jí ministerstvo financí pozastavilo loterijní licenci. Tržby z loterijní činnosti přitom běžně tvoří většinu příjmů Sazky. Ještě v lednu to bylo zhruba 85 procent.

Cupka uznal pohledávky za 15 miliard

Insolvenční správce teď pracuje na přezkumu pohledávek za Sazkou. Ten je nezbytný kvůli schůzi věřitelů, která se uskuteční 26. května. Od výše pohledávek se totiž odvíjí síla hlasovacího práva u jednotlivých věřitelů loterijní společnosti.

Jako nesporné zatím Cupka uznal pohledávky za zhruba 15 miliard korun. Víc než dva tisíce věřitelů, kteří se přihlásili u Městského soudu v Praze přitom požaduje přes 41 miliard. Zbylé pohledávky za zhruba 9,3 miliardy zůstávají zatím nedořešené, včetně pohledávky OSZO. Totožné osmimiliardové pohledávky, které podaly zahraniční společnosti Alfa Capital a Oldeira Anstalt, už Cupka zamítl.