Byznysmeni se vrací k cestám soukromými tryskáči

Praha - Letecký průmysl opět roste. Důkazem je návrat byznysmenů k soukromým letům, kteří za jednu trasu neváhají zaplatit statisíce korun. Poptávka vzrostla oproti loňsku zatím zhruba o 30 procent. Přitom letecký průmysl v posledních letech neměl nouzi o problémy. Trh kapacitních i individuálních letů postihla globální hospodářská krize, rostoucí ceny pohonných hmot nebo výbuch islandské sopky.

Klienti se k soukromé letecké přepravě opět vracejí, i když v trochu odlišném složení, jak říká generální ředitel firmy VistaJet Thomas Flohr: „Až 95 procent našich zákazníků v současnosti tvoří podnikatelé. Období, kdy soukromé lety využívaly pouze pěvecké nebo filmové hvězdy, jsou pryč.“

Thomas Flohr, generální ředitel VistaJet

„Manažeři velkých nadnárodních korporací se potřebují velice rychle přemísťovat během dne na různá místa po světě. A to je přesně to, co nabízíme.“

Soukromé lety (zdroj: ČT24)

Klienti mají také možnost nakoupit balíček služeb na celý rok, pak platí za hodinu letu. Například trasa Londýn - Moskva, která zabere zhruba tři hodiny, tak vyjde v přepočtu na zhruba 850 tisíc korun. „Navzdory vysokým cenám se to vyplatí. Lze se o náklady také podělit, pokud letí tři nebo čtyři manažeři dohromady. Navíc společnosti poskytující soukromé lety zajistí, aby nebyli klienti příliš dlouho zdržováni bezpečnostními kontrolami,“ dodává letový konzultant Peter Morfia.

Velký zájem o soukromé lety potvrzují i investice jednotlivých společností. Například švýcarská VistaJet objednala deset nových letadel za více než miliardu dolarů. Příznivé výsledky hlásí i česká firma ABS Jets, která na pražské Ruzyni staví už druhý hangár za čtvrt miliardy korun.

Soukromý tryskáč
Zdroj: ČT24/www.charter-jet-service.com
Vydáno pod