Nečas: Zátěžové testy elektráren nesmí být zpolitizovány

Praha - Zátěžové testy jaderných elektráren musí být předmětem vysoce odborné diskuze, a nikoliv pod vlivem neopodstatněných politických zásahů. Na Evropském jaderném fóru v Praze to dnes zdůraznil premiér Petr Nečas (ODS). Kritéria zátěžových testů by podle něj také neměla zahrnovat hrozbu terorismu. Účastníci fóra se krom toho shodli, že navzdory úniku radioaktivity z japonské Fukušimi, který diskusi o budoucnosti jádra odstartoval, zůstává z hlediska energetické bezpečnosti nejspolehlivějším, ekologicky nejčistším a ekonomicky nejvýhodnějším zdrojem elektrické energie.

I když podle závěrů jaderného fóra má atomová energie řadu výhod. Volání některých zemí po testech nelze podle odborníků přehlížet. I testování elektráren by ale mělo mít svá pravidla. „Je zásadní, aby definování pravidel i vyhodnocování zátěžových testů zůstalo na vysoce odborné úrovni. Nesmíme si dovolit zpolitizování tohoto problému. Domnívám se zejména, že aspekt terorismu nemůže být součástí těchto testů a jejich vyhodnocení,“ uvedl Nečas. Premiér se bojí toho, že podobné veřejné hodnocení by mohlo posloužit jako návod, jak jaderná zařízení co nejeefktivněji napadnout.

Jednání o zátěžových testech jsou nyní ve slepé uličce kvůli výhradám Německa, Rakouska a částečně také Evropské komise. Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger v minulých dnech prohlásil, že je pro co nejpřísnější kritéria zátěžových testů. Měla by podle něj mimo jiné zahrnovat teroristické riziko, hrozbu kybernetického útoku nebo případný pád letadla na elektrárnu. Některé země, včetně ČR, k tomu mají ale výhrady.

Evropská unie začala uvažovat o zátěžových testech v době, kdy zemětřesení a následná vlna tsunami těžce poškodily japonskou elektrárnu Fukušima. Tamní jadernou havárii japonské úřady dokonce označily za stejně závažnou jako havárii v Černobylu v roce 1986. „Černobyl, Fukušima, ale i problémy, které jsme měli ve Slovenské republice, jsou vážným zdvihnutým prstem k zamyšlení a k přijmutí nových bezpečnostních opatření,“ připomněla na fóru slovenská premiérka Iveta Radičová.

„Česká republika zastává názor, že je potřeba nejprve technicky vyhodnotit posloupnost událostí, ke kterým došlo v jaderné elektrárně Fukušima, a teprve na základě těchto detailních analýz přistoupit k adekvátním technickým, organizačním a i politickým opatřením,“ míní Nečas.

Podle Nečase by kritéria zátěžových testů měla být dohodnuta do poloviny roku. Testy pak posoudí Evropská komise a Evropská rada, které schválí jejich konečnou podobu v průběhu června. Komise podá o výsledcích zátěžových testů v prosinci první zprávu Evropské radě, dodal Nečas.

Podle vlády se Česká republika bez jaderné energie neobejde. Pro pokrytí tuzemské spotřeby je tato forma energie klíčová. I proto vláda nadále podporuje dostavbu dalších dvou bloků v temelínské jaderné elektrárně.

Japonská jaderná elektrárna Fukušima 1
Zdroj: Electric Power Co./AP Photo