Poslanci poslali dál návrh na zvýšení DPH

Praha - Sněmovna se dnes v prvním čtení přiklonila k vládnímu návrhu na zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty. Snížená sazba by od příštího roku měla vzrůst z nynějších deseti na 14 procent, zatímco horní dvacetiprocentní sazba zůstane stejná. Od roku 2013 se obě sazby mají sjednotit na 17,5 procenta. Peníze z vybrané DPH mají podle dohody stran vládní koalice jít na velkou důchodovou reformu. S návrhem však nesouhlasí opozice.

Díky zvýšení nižší sazby má být nahrazen výpadek ve výběrech státu způsobený odklonem peněz do nově zavedených soukromých penzijních fondů. Ministr financí Miroslav Kalousek dnes poslancům řekl, že peníze takto získané půjdou výlučně na důchodový účet.

Sněmovna schválila zdražení potravin, léků a knih

Úpravy sazeb mají do rozpočtu napumpovat 20 miliard ročně a podle plánů koalice půjdou na velkou důchodovou reformu. Mají nahradit výpadek ve výběrech státu způsobený odklonem peněz do nově zavedených soukromých penzijních fondů.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek: „Dá se předpokládat, že to zvýšení důchodů by mělo být někde kolem 300 korun.“

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: „Ty kompenzace my nepokládáme za dostatečné, protože se netýkají všech skupin obyvatel, které budou postiženy.“

Zvýšení DPH bude znamenat zdražení potravin, léků, sociálních a zdravotních služeb, městské hromadné dopravy, vstupenek na sportovní utkání a kulturní pořady, knih, novin. Zdraží zřejmě voda, teplo, dětské pleny a autosedačky a také pohřby. Nejvíc se proti zvýšení DPH ozývají vydavatelé, podle některých to bude znamenat konec některých nakladatelství. Opoziční KSČM také varuje, že lidé budou dojíždět za levnějšími potravinami do zahraničí, prý se jim to vyplatí až do vzdálenosti 80 kilometrů. Vláda však chce sociálně slabším změnu vynahradit například slevami na dani z příjmu a vyššími důchody.

Poslanci podpořili také návrh na průhlednější veřejné zakázky

V prvním čtení dnes sněmovna podpořila i vládní novelu zákona o veřejných zakázkách, která má více zprůhlednit jejich zadávání. Například má odstranit možnost vypisování těchto zakázek tak, aby soutěž vyhrál předem vybraný zájemce. Ruší také možnost tzv. „losovaček“. Norma například zavádí pojem významné veřejné zakázky, u nichž bude přísnější režim zpracování. Na úrovni státu je bude schvalovat vláda, na úrovni samospráv zastupitelstvo.

Vydáno pod