Španělé to nevzdávají, náměstí jsou plná demonstrantů

Madrid – Už šestým dnem ve městech po celém Španělsku demonstrují desetitisíce nezaměstnaných naštvaných lidí. Vláda demonstrantům včera protesty zakázala. Stávkování má být nezákonné od zítra, kdy se budou v zemi konat regionální volby. Šéfové země se ale obávají dalších konfliktů. Španělský premiér José Luis Zapatero dokonce uvedl, že možná demonstrující trestat nebude vůbec.

Protestující se nevzdají ani přes zákaz

Španělský premiér José Luis Zapatero:

„Velmi respektuji protestující lidi, kteří tak činí mírumilovným způsobem, a chápu, že je vše způsobeno ekonomickou krizí a nadějemi mladých lidí, že získají zaměstnání.“

Protestující naplnili náměstí mnoha španělských měst. Demonstrují tak svou nespokojenost s ekonomickou situací země a dopady krize na prosté občany. Nelíbí se jim ani prudký obrat v politice vlády po letech, kdy se nic nedělo. Míra nezaměstnanosti totiž dosahuje nejvyšších čísel v celé Evropské unii s 21,3 procenta. Nezaměstnanost mladých lidí do 25 let se dokonce vyšplhala na 45 procent.

I přesto, že protesty trvají už téměř týden, demonstranti se nehodlají vzdát, a to i přesto, že se obávají, že policie podnikne rázná opatření. Například na náměstí Puerta del Sol v Madridu se protestující shodli, že se nikam nehnou, ať na ně vláda uvalí zákaz, nebo ne. „My se odtud nehodláme hnout,“ uvedl 44letý nezaměstnaný muž, který jako další stovky lidí kempuje na náměstí už týden. „Naším cílem je rozšířit protesty do zbytku Evropy,“ dodal. Protestující také přesvědčují národ, aby nevolil dvě hlavní politické strany v zemi.

Už žádné škrty, prohlašuje Zapatero

„Nemohou nás odtud vykopnout. Politici to nedovolí, vypadali by špatně před volbami,“ uvedla 32letá Virginia Braojos, která se k demonstrujícím přidává každý večer po práci. Ani velké snahy Španělů však příliš výsledky víkendových voleb neovlivní. O tom, že socialisté utrpí velké ztráty za to, jak se špatně vypořádali s ekonomickou krizí, už je podle odborníků rozhodnuto. Přesto však demonstrace přitáhly ohromnou pozornost médií a Zapatera tak čekají ještě horší časy.

Španělský premiér José Luis Zapatero:

„Mohu zaručit, že po volbách, které se budou konat 22. května, už nebudeme škrtat ve státních výdajích.“

Premiér se snaží situaci zachránit slibem, že už letos vláda po volbách nebude škrtat ve veřejných financích, zároveň však zdůraznil povinnost Španělska vůči mezinárodním trhům držet se plánu snižování deficitu.