Odbory nezahálí, protesty jsou schopny spustit v řádu hodin

Praha - Odboráři budou případně schopni spustit své nátlakové akce na protest proti navrhovaným vládním reformách do několika hodin od jejich vyhlášení. S rozhodnutím o tom, zda přistoupí ke stávce, blokádě či jiným radikálním krokům, vyčkají zhruba do 10. června. Do té doby chtějí vyjednávat s vládou a možné protesty připravovat. Informoval o tom šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Podle šéfa Odborového sdružení železničářů (OSŽ) Jaroslava Pejši by se případná stávka mohla konat v červnu.

„Akce připravujeme. Nezahálíme. Jejich spuštění by bylo otázkou hodin,“ zdůraznil Zavadil. Předseda sdružení železničářů Pejša k tomu dnes v diskusním pořadu Rádia Impuls dodal, že na přípravu stávky a zastavení všech vlaků potřebují odbory tři dny. Pokud by se taková akce spustila, bylo by to v červnu, dodal předák. Podle něj má vláda 14 dní na to, aby se s odbory dohodla.

Odbory už v sobotu proti navrhované důchodové, zdravotní, sociální a daňové reformě pořádaly demonstraci na Václavském náměstí. Přišlo na ni přes 40 tisíc lidí. Už dříve odborové centrály mluvily o radikálních akcích, pokud by vláda nebrala na jejich výhrady k reformám ohled. O stávce mluvily hlavně odbory na železnici. Odbory v Dopravním podniku hlavního města Prahy vyzvaly dokonce k zahájení série stávek.

Podle Předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka byla sobotní demonstrace poslední protestní akcí, která se konala v sobotu. Další protesty se budou konat již ve všední dny tak, aby to pocítila vláda a poslanci.

Na dalším vzájemném jednání se odboráři se členy kabinetu a zástupci zaměstnavatelů dohodli minulý pátek na zasedání tripartity. Do konce měsíce by měly odbory dostat paragrafové znění daňové reformy. Jednat chtějí i o zdravotnické reformě, kterou by měla vláda začít projednávat 8. června. Podle dohody s ministrem práce Jaromírem Drábkem (TOP 09) by se kompromis mohl hledat také u sociální reformy, kterou ale už kabinet schválil. Drábek uvedl, že by se příslušné zákony mohly proměnit při projednávání ve sněmovně.

O postupu se předáci ČMKOS budou radit v úterý, kdy zasedá rada této největší odborové centrály. Ve středu se pak sejde sněm ČMKOS. Odborové sdružení železničářů je v pohotovosti nejen kvůli reformám, ale i kvůli avizovaným škrtům v regionální dopravě. Jsou pro ně nepřijatelné. Do konce srpna chtějí o financování jednat.

Transparenty na odborové demonstraci
Zdroj: Michal Doležal/ČTK
Vydáno pod