Méně japonských turistů dělá vrásky českému turismu

Praha - Březnové extrémní zemětřesení a vlna tsunami v Japonsku mají ještě po dvou měsících vedlejší a někdy nečekané dopady. Například na možnosti a chutě Japonců cestovat, což se nyní v Česku projevuje během Pražského jara. Právě lidé z Japonska jsou totiž už tradičně početnými návštěvníky festivalových koncertů, ovšem letos ve velkém své rezervace zrušili. Prodejcům tak stovky vstupenek zůstaly a snaží se je udat na poslední chvíli.

Každým rokem přijíždějí na Pražské jaro stovky Japonců, aby si poslechli Bedřicha Smetany nebo nebo Antonína Dvořáka. Letos si ale koncerty vážné hudby řada z nich odpustila. Vlna tsunami smetla i chuť cestovat. „Japonci mají zájem právě o Pražské jaro. Musím říct, že právě po zemětřesení činil pokles objednávek přibližně 50 procent,“ uvedl Tomio Okamura jako zástupce Miki Travel.

Alena Svobodová, mluvčí Pražského jara:

„Musím říct, že Pražské jaro nezaznamenalo žádný pokles návštěvnosti. Možná to může být také tím, že nejsme prodejci vstupenek.“

Japonští turisté (zdroj: ČT24)

Na pokles zájmu japonských turistů doplácí zejména hoteliéři, restauratéři nebo prodejci suvenýrů. „Loni přijelo do Česka 133 tisíc Japonců. Ve srovnání s loňskem jich přijelo v dubnu a květnu přibližně o 40 procent méně,“ dodal Okamura.

Navíc zatímco průměrný turista utratí v Česku 2 500 korun na den, Japonec tu nechá o 500 víc. Za duben a květen tak Česko kvůli japonskému neštěstí přišlo odhadem jen na turistice o 70 milionů korun. „Vyjma Prahy pocítily propad hlavně jižní Čechy - především pak Hluboká a Český Krumlov,“ vysvětlil mluvčí agentury CzechTourism Pavel Klicpera. Cestovky i hoteliéři teď věří, že Japonci během čtvrt roku opět začnou jezdit ve velkém. Objednávky na to zatím ukazují.

Zahájení Pražského jara 2011
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK