Globální ekonomický růst letos zpomalí na 4,2 procenta

Paříž - V průběhu letošního roku se růst globální ekonomiky zbrzdí na 4,2 procenta z 4,9 procenta v roce 2010. Podle pravidelného pololetního výhledu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) má navíc v roce 2012 ekonomický růst zrychlit na 4,6 procenta. Organizace uvádí, že oživení globální ekonomiky je na dobré cestě díky silnějším Spojeným státům. Zůstává však mnoho rizik, od vysokých cen ropy po dluhovou krizi v Evropě, která by mohla přivodit stagflaci, tedy stagnaci ekonomického růstu při vysokém růstu cen.

Rychlejším tempem, než OECD čekala před šesti měsíci, letos porostou Spojené státy a eurozóna. USA by proto měly začít uvažovat o zvýšení úrokových sazeb v letošním roce. Evropská centrální banka si naopak může podle OECD dovolit dát přestávku ve zvyšování nákladů na úroky. Japonsko však čeká ekonomický pokles kvůli březnovému zemětřesení, tsunami a jaderné krizi. Japonsko by si mělo zachovat svoji současnou měnovou politiku.

OECD: Ekonomika ČR letos stoupne o 2,4 procenta

Výhled OECD (zdroj: ČT24)

Předpověď OECD počítá i s tím, že česká ekonomika v letošním roce stoupne o 2,4 procenta zejména díky silné zahraniční poptávce. Organizace tak zopakovala svou listopadovou prognózu. Napřesrok by měl podle OECD hospodářský růst v Česku zrychlit na 3,5 procenta. OECD je tak optimističtější než Evropská komise i české ministerstvo financí.

Podle OECD budou růst české ekonomiky letos omezovat úsporná rozpočtová opatření. Vláda by podle ní měla ve zpřísňování rozpočtové politiky pokračovat, aby dosáhla střednědobých cílů a využila hospodářské oživení k zajištění udržitelnosti penzijního a zdravotního systému. OECD rovněž uvedla, že měnová politika v ČR by se měla vzhledem k hospodářskému oživení postupně normalizovat.

Angel Gurría, šéf OECD:

„Je vidět, že tady je určité oživení. Není ale tak silné a existují rizika poklesu. V příštích patnácti letech navíc nemůžeme čekat nějaké velké růsty - bude to doba vysoké nezaměstnanosti a veřejných schodků.“

Vyšší růst ekonomiky se podle OECD dotkne i USA, kde pro letošní rok předpokládá zrychlení na 2,6 procenta z dřívějších 2,2 procenta. U eurozóny dojde ke zrychlení na dvě procenta z 1,7 procenta. Japonsko by mělo letos klesnout o 0,9 procenta. V listopadu organizace očekávala růst japonské ekonomiky o 1,7 procenta, minulý měsíc však v reakci na ničivé zemětřesení svůj odhad revidovala a uvedla, že čeká pokles hrubého domácího produktu o 0,8 procenta.

Pomalé oživení v Japonsku by mohlo být hrozbou i pro jeho obchodní partnery, zvláště kvůli přerušení dodávkových řetězců. Tento dopad by mohl být škodlivější, pokud by ho doplnilo prudší zpomalení čínské ekonomiky, než se čeká, rozšíření dluhové krize v Evropě či nejistota kolem rozpočtové politiky v USA a Japonsku, varovala organizace. Pokud by se k tomu přidaly ještě vysoké ceny ropy, hrozila by velkým ekonomikám stagflace. Nebezpečné je rovněž vysoké zadlužení zemí po krizi finančního sektoru. „Věřím, že Portugalsko je třetí a poslední země, která žádá Evropu o podporu,“ prohlásil šéf OECD Angel Gurría.

Beze změny zůstal výhled ekonomického růstu pro 34 bohatých zemí OECD, konkrétně se zastavil na 2,3 procentech. V listopadu organizace svůj výhled výrazně snížila z 2,8 procentního bodu.