Kubánci objevují kouzlo vlastních restaurací

Havana - Soukromé restaurace jsou ve světě naprosto běžnou věcí, na Kubě ale dochází k jejich rozvoji až teď. Díky reformám otevírá své vlastní podniky čím dál víc Kubánců a právě restaurace patří mezi nejoblíbenější. Řada z nich dokonce fungovala už dřív, ovšem ilegálně.

Privátní restaurace nyní na Kubě zažívají boom. Živnostníci tak už neprodávají jen fast food na ulicích, ale řada z nich vzniká nově. Některé přitom fungovaly tajně i za Fidela Castra, jako například restaurace La Casa.

Majitel restaurace La Casa Alejandro Robaina už založil blog a účet na Facebooku, aby přilákal jak Kubánce s přístupem na internet, tak i zahraniční hosty: „Naše stránky mají dobrou návštěvnost. A na Youtube máme i video, kde představujeme naše jídlo, i to, jak ho náš šéfkuchař připravuje.“

Restaurace na Kubě (zdroj: ČT24)

Alejandro Robaina, majitel restaurace La Casa

„Konkurence je dobrá. Někdo říká: Proděláš, přijde míň lidí, protože mají na výběr u více podniků. Já se ale nebojím. Ostatní by museli být tak dobří jako já. Teď můžu naplno využít své nápady, jsem šťastný. To je hospodářská soutěž, a to je umění.“

Kubánci lákají na nadstandartní služby

Nespí ale ani konkurence - další restaurace lidi lákají třeba na 24hodinový servis nebo dodávku jídel domů. Od května můžou jejich majitelé navíc legálně zaměstnávat personál. Z nových pravidel má radost i majitelka restaurace La Galeria Giselle Nicolasová: „Předtím, než jsme otevřeli, jsme navštívili řadu podniků. Viděli jsme dobré i špatné věci. No a teď jsme tady, pracujeme každý den. Stále není vše dořešeno, hodně záleží na vládě.“

Změny na Kubě jsou podle amerického prezidenta Obamy stále příliš malé. Kubánci, kteří se do podnikání pustili, jsou ale šťastní, že můžou vzít alespoň částečně osud do svých rukou.

Kubánská restaurace
Zdroj: ČT24