Google opět před soudem, prý ukradl obchodní tajemství

New York – Firma Google se bude muset opět zodpovídat před soudem. Tentokrát ji žaluje internetová aukční síň eBay a její divize platebních služeb PayPal. Těm se totiž nelíbí technologie Google Wallet, kterou společnost včera představila a která lidem umožňuje platit zboží s pomocí chytrého telefonu. Google technologii prý ukradl. S novinkou na trh Google přišel jako první.

Přeběhlíci prý Googlu vyzradili tajemství

Tentokrát žaloba nemíří pouze proti Googlu, ale i proti dvěma bývalým vedoucím pracovníkům společnosti PayPal, kteří přešli do firmy Google. Oba pracovníci se podíleli na vývoji nové virtuální peněžence v chytrém telefonu, který Google představil ve čtvrtek společně s firmami Citigroup a MasterCard. eBay společně s divizí PayPal na podobné technologii taktéž pracovaly. Proto si myslí, že technologii bývalí pracovníci Googlu prodali.

Mluvčí společnosti PayPal Amanda Pires:

„V PayPalu bereme obchodní tajemství vážně. Očekávali jsme od konkurence, že se v takových případech zachová stejně.“

„Střet zájmů je zde celkem zjevný,“ uvedl šéfredaktor serveru Tyinternety.cz Vojtěch Bednář. Dodal, že podle PayPalu si jeden z jeho bývalých pracovníků nahrál na svůj soukromý počítač citlivá data společnosti a pak je vynesl ven. Pro Google nebude podle Bednáře snadné podezření rozptýlit. „Těžko se to dokazuje a v českých podmínkách to není tak časté. Firmy to nemají definované v podmínkách,“ dodává právník Jakub Hájek z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

Digitální kreditky v mobilech s operačním systémem Android budou fungovat nejprve majitelům MasterCard. „Jde spíš o pilotní projekty, ty systémy nejsou rozšířené. Ono se nejvíc čekalo na to, až tu podporu zavedou ty hlavní platební společnosti, jako je MasterCard a Visa. Třeba i v Česku má běžet nějaký pilotní provoz tohohle systému ke konci letošního roku,“ tvrdí šéfredaktor serveru Lupa.cz Patrik Zandl.

Platit telefony budou v USA už letos v létě

Mobilní peněženka promění telefon na platební kartu. Menší platby, třeba za kávu v automatu nebo lístek na tramvaj, projdou bez ověřování. U větších nákupů ale už bude potřeba zadat do telefonu PIN.

Systém má být ve Spojených státech dostupný již letos v létě, a to v San Franciscu a New Yorku. Pokud se systém uplatní, předběhne Google konkurenty a zprostředkuje Američanům zkušenosti spotřebitelů v Asii, kde lidé běžně v obchodech platí chytrými mobilními telefony jako platebními kartami. Jde přitom o velké peníze. Podle analytické společnosti Gartner by se do tří let mělo díky mobilům utratit skoro 250 miliard dolarů.

Google už několika podobným žalobám čelí. V lednu tohoto roku se kvůli duševnímu vlastnictví programu Java začal s firmou soudit softwarový gigant Oracle.

Platba mobilním telefonem
Zdroj: ČT24
Vydáno pod