Za nízkou kvalitu potravin v obchodech si Češi můžou sami

Praha – Na trhy postkomunistických zemí dodávají nadnárodní korporace ty nejméně kvalitní produkty. Přitom jde o stejné značky, jako se prodávají na zbytku kontinentu. Minulý týden s tímto tvrzením přišla slovenská asociace spotřebitelů. S tím souhlasí i prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Podle něho za to ale může především zvyšující se poptávka po levném zboží, a tudíž i tlak na snižování cen potravin, který se projevuje v jejich kvalitě.

Prezident Potravinářské komory Miroslav Toman:

„Zákazník se musí orientovat, musí si číst to, co je na obalu, protože to je to rozhodující, a v okamžiku, kdy zákazník přestane kupovat toto zboží, musí se změnit receptura.“

Rozdíl v kvalitě stejných potravin v různých zemích je podle Tomana patrný už při prvním pohledu na jejich složení. Dodává však, že je věcí zákazníků, aby trend změnili. Vyjádřil tak nesouhlas s Bulharskem, které již kvůli údajným dodávkám zboží nejhorší kvality podalo stížnost k Evropské unii. Potravinářské koncerny se hájí tím, že své výrobky pouze přizpůsobují chuti místních obyvatel, která se prý zem od země liší. S tím sice Toman nesouhlasí, dodává však: „Já si myslím, že je to záležitost výrobců, obchodních řetězců a zákazníků, nevidím důvod, proč by do toho měla vstupovat Evropská komise.“

Zákazníci výrobce nutí snižovat ceny, a s nimi i kvalitu

Stížnost Bulharů se týká některých značkových potravin, které Češi či další obyvatelé nových členských zemí chtějí nakupovat, ale zároveň za ně nehodlají platit tolik jako lidé na západě Evropy. To, že by byly potraviny naopak v západních zemích levnější, podle Tomana průzkum, který komora prováděla v Německu a v Rakousku, vyvrátil. Ostrý tuzemský konkurenční boj mezi řetězci, které stále více tlačí výrobce k co nejnižším cenám jejich produktů, naopak jde podle Tomana na úkor kvality potravin. „Sem dováží náhražky. Cena potravin jde neustále dolů a v tu chvíli výrobci hledají, ať to jsou světoví výrobci, nebo jakýkoliv další. Hledají levnější suroviny do těch výrobků a zachování značky,“ vysvětluje odborník.

Prezident Potravinářské komory Miroslav Toman:

0„Můžeme se bránit tím, že přestaneme tlačit pouze a výhradně na cenu a začneme se bavit o té kvalitě potravin. Musíme vyžadovat stejnou kvalitu potravin, jako je na západ od našich hranic. […] Všude si přečtete: 'U nás koupíte nejlevněji a nikde se nepíše: 'U nás koupíte nejkvalitněji'. 80 procent zeleniny se dováží.“

Toman doporučuje „orientovat se na domácí potraviny, orientovat se na kvalitní potraviny a kupovat čerstvé potraviny“. Prezident komory dále zopakoval své dřívější vyjádření, že by potravináři uvítali okamžité zvýšení cen potravin o osm až deset procent. Ceny potravinářských komodit v posledních měsících vzrostly o desítky procent, zvyšuje se také cena dalších vstupů.

Vyšší DPH je pro potravináře další ránou

Starosti potravinářům přidělává také plánované zvýšení daně z přidané hodnoty u potravin. Základní sazba daně má příští rok ze současných deseti procent vzrůst na 14 procent. V roce 2013 se sazby mají sjednotit na 17,5 procenta. Sazba DPH u potravin by tak měla vzrůst na jednu z nejvyšších hodnot v celé EU.

Klasa
Klasa