Sníží se velkým zemědělcům evropské dotace?

Praha - Plánované snížení evropských dotací pro zemědělce po roce 2013 by se dalo nazvat trestem za velikost. Evropský parlament totiž bude projednávat návrh na stanovení horní hranice dotací pro jednotlivé farmy. Jak vysoký by byl strop, zatím není jasné. Při té nejčernější variantě, která je ve hře, by Česko na dotacích pro velké zemědělské firmy přišlo až o 12 miliard korun.

Ministerstvo zemědělství, agrárníci i soukromé firmy, které jsou často v roli nesmiřitelných táborů, mají nyní společný cíl. Tím je bojovat proti tzv. zastropování dotací pro velké farmy, jichž je v Česku většina. Nyní by mohl za jejich velikost přijít trest v podobě snížení dotací.

České zemědělství může přijít až o dvanáct miliard

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Zatím o návrhu omezení dotací jednal evropský zemědělský výbor. „První informace je špatná. V projednávání zvítězil názor zastropovat velké společnosti,“ uvedl člen představenstva gigantu Agrofert Jaroslav Faltýnek. Ministr zemědělství Ivan Fuksa už v dubnu uvedl, že bude-li přijmuta jedna z variant zastropování, český zemědělský sektor to poškodí v rozmezí šesti až dvanácti miliard korun ročně.

Rozhodovat se ještě bude v plénu europarlamentu. „Z Bruselu přicházejí signály, že by zastropování mělo být na jednu společnost 300 tisíc eur za rok plus dotace na zaměstnance 10 tisíc eur za rok,“ dodal Faltýnek. To by znamenalo, že velké podniky přijdou zhruba o čtvrtinu svých dotací, v přepočtu zhruba šest miliard korun. Bránit by se velcí zemědělci možná mohli tím, že by si svoje firmy rozdělili na několik menších.

Ještě v dubnu přitom evropský komisař pro zemědělství Dacian Ciolos ujišťoval, že české firmy o peníze nepřijdou: „Opatření, ke kterým se Evropa chystá, by neměla být na újmu velkých farem. Neměl by se zmenšit příspěvek, který do České republiky směřuje.“ V případě snížení dotací velkým podnikům by se objem peněz musel přerozdělit jen do inovací a modernizace zemědělských firem.

Evropská unie
Zdroj: ISIFA/EPA/ANDREW GOMBERT