Politická krize v Lotyšsku začíná znervózňovat investory

Riga - Lotyšsko vstoupilo do nového týdne se zřetelně vyšším napětím na politické scéně a politická krize v zemi už znervózňuje také investory. Příčinou je sobotní oznámení lotyšského prezidenta Valdise Zatlerse, který chce vypsat referendum o rozpuštění parlamentu. Zákonodárci podle prezidenta blokují vyšetřování rozsáhlého korupčního případu a straní oligarchům.

Situace v zemi tak s největší pravděpodobností směřuje k novým volbám, které by se mohly konat později v tomto roce. Lotyšsko se přitom teprve začalo vzpamatovávat z hluboké recese, kterou prošlo v roce 2009. V důsledku celosvětové krize tehdy ekonomika zaznamenala propad zhruba o 20 procent, což bylo nejvíce z celé Evropské unie.

Lotyšsko se v krizi ocitlo především kvůli vysoké úvěrové aktivitě, která do té doby táhla růst tamního realitního sektoru. Jakmile nastoupila celosvětová finanční krize a ztížil se přístup k penězům na mezinárodních trzích, splaskla i realitní bublina v Lotyšsku. Potíže Lotyšska tak byly do určité míry předzvěstí problémů, v nichž se později ocitlo Řecko spolu s Irskem a Portugalskem. Letos navíc končí záchranný program, který země získala v roce 2009 od Evropské Unie a Mezinárodního měnového fondu. Zemi tehdy půjčily 7,5 miliardy eur a Lotyšsko bude muset začít dluh splácet.

Politické napětí v Lotyšsku roste (zdroj: ČT24)

Prezident: Parlament pletichaří a lže

Lotyšsko se snaží vyšetřit korupční skandál, do něhož je podle agentury Reuters zapleten jeden vlivný zákonodárce a podnikatel v jedné osobě. Prezident Zatlers řekl, že využije svých pravomocí a zahájí kroky k rozpuštění parlamentu, který podle něj „pletichaří a lže“. Prezident má také v úmyslu omezit moc místních podnikatelů, kterým se v Lotyšsku, ale i například v Rusku, běžně říká oligarchové. „Rozhodl jsem se jednat rázně. Je to pro mě obtížné rozhodnutí, zvlášť teď - před prezidentskými volbami, ale přísahal jsem, že budu jednat v zájmu této země. Na základě naší ústavy proto navrhnu rozpustit parlament,“ prohlásil prezident.

„Prezidentovo rozhodnutí rozpustit parlament v Lotyšsku vážně zvyšuje politickou nejistotu,“ uvedli analytici investiční banky Danske. Krátkodobě tak podle nich nelze vyloučit, že tamní finanční trhy budou pod zvýšeným tlakem. Volby se v Lotyšsku naposledy konaly loni v říjnu.

Lotyšsko chce mít za tři roky euro

V této pobaltské zemi je to vůbec poprvé, co se prezident rozhodl využít svých pravomocí k tomu, aby rozpustil parlament. Podle ústavy se musí referendum konat vždy, když tak rozhodne prezident. Průzkumy naznačují, že parlament bude s největší pravděpodobností skutečně rozpuštěn, takže bude nutné uspořádat i nové volby. Lotyšsko je členem Evropské unie od roku 2004, stejně jako Česká republika.

Analyticky banky Danske nicméně upozorňují, že z nových voleb může vzejít vláda, která nebude nakloněna dalším fiskálním reformám. To by mohlo ohrozit plán Rigy přijmout od roku 2014 euro. Vládu by ale podle banky Danske mohl sestavit i nynější předseda vlády Valdis Dombrovskis, pokud bude mít prezidentovu podporu. Takovou variantu by finanční trhy asi přijaly příznivě.

Vydáno pod