Bělorusko krotí inflaci vyššími úroky

Minsk – Bělorusko pokračuje v dlouhodobém boji proti inflaci. Tentokrát běloruská centrální banka zvýšila oficiální úrokovou sazbu na 16 z dosavadních 14 procent. Minsk se tak snaží zkrotit prudce rostoucí ceny v důsledku nedávných drastických devalvací a finanční krize v zemi. Jde o další navyšování. Banka totiž z původních 10,5 procenta sazby zvýšila již v březnu a dubnu.

Růst sazeb banka zdůvodnila „pokračujícím růstem spotřebitelských cen a vysokými inflačními očekáváními“. Ještě před týdnem přitom banka devalvovala oficiální kurz rublu o 36 procent na 4930 rublů za dolar. Bělorusku od počátku roku prudce klesají devizové rezervy a kurz měny pro většinu ekonomických transakcí musel Minsk v dubnu uvolnit a nechat prudce klesnout. Intervence na podporu kurzu centrální banka zastavila v březnu a podle analytiků se na trh nevrátí, dokud Bělorusko nedostane zahraniční úvěr.

Dočká se Bělorusko pomocné ruky?   

Minsk čeká peníze od regionálního záchranného fondu pro bývalé sovětské republiky, v němž má hlavní slovo Rusko. Fond má poskytnout Bělorusku tříletý úvěr v sumě až 3,5 miliardy dolarů (60 miliard korun) a po dlouhých jednáních by o tom měl rozhodnout 4. června.

Na vyhlídky dohody o záchranném úvěru vrhl minulý týden pochyby běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Rusko po Bělorusku požaduje rozsáhlou privatizaci, která by získala zemi další potřebné miliardy dolarů ke krytí platebních deficitů. Lukašenko však prohlásil, že nikdy nedovolí prodej běloruského státního majetku pod cenou. Pohrozil také vypovězením zástupců ruských médií, která obvinil ze šíření paniky kolem hospodářské situace země a vyvolání měnové krize.

Alexandr Lukašenko
Zdroj: www.isifa.cz/ISIFA/EPA