Kdo zachrání Sazku? Věřitelé žádnou nabídku nevybrali

Praha – Věřitelský výbor se dnes měl zabývat nabídkami na záchranu Sazky. Žádnou nabídku na poskytnutí peněz nutných k udržení společnosti v chodu nicméně nepřijal. Konkrétní nabídka totiž přišla jenom jedna. K zajištění peněz na vyplácení výher a provozu Sazky budou podle nedělního prohlášení předsedy věřitelského výboru Josefa Novotného třeba stovky milionů, možná až půl miliardy korun.

Podávat nabídky na záchranu firmy mohli věřitelé insolvenčnímu správci Sazky Josefu Cupkovi do dnešního dne. Nejvhodnější chtěl vybrat v co nejkratší době. Nabídka, která hovoří v konkrétních číslech, je ale na stole jen jedna. Cupka nicméně již v pondělí získal příslib, že věřitelský výbor poskytne veškerou potřebnou součinnost ve snaze získat nutné peníze k zajištění chodu společnosti.

Největší věřitelé Sazky, skupiny PPF a KKCG, zatím o své nabídce a konkrétní částce za převzetí loterijní části Sazky otevřeně mluvit nechtějí. „Můžou to být dvě miliardy, může to být více, může to být méně,“ řekl v pondělí Kamil Ziegler, manažer PPF, který stojí v čele takzvaného Sazka týmu. „S insolvenčním správcem o nabídce intenzivně jednáme, jako jeden z největších věřitelů považujeme zajištění řádného fungování Sazky za prvořadou prioritu,“ sdělil mluvčí PPF Alexej Bechtin.

Loterijní společnost Fortuna zaslala oficiální nabídku dvě až 2,5 miliardy korun na získání loterijního byznysu Sazky již v pondělí večer. Cena by závisela na aktuálním stavu aktiv firmy. Součástí návrhu je odvod prostředků z loterijní činnosti sportovním svazům v odhadované výši tři sta milionů korun ročně. Fortunu, která připravuje vlastní číselnou loterii, vlastní společnost Penta. Ta několikrát nabízela pomoc Sazce již před prohlášením konkurzu.