Bělorusko požádalo MMF o stabilizační půjčku

Minsk - Bělorusko požádalo Mezinárodní měnový fond (MMF) o stabilizační úvěr, který by měl zemi pomoci v boji s prohlubující se finanční krizí. Oznámila to dnes běloruská vláda. Mezinárodní měnový fond již v úterý uvedl, že Bělorusko začátkem června navštíví jeho zástupci, aby posoudili situaci v zemi.

„Běloruská vláda a centrální banka zaslaly Mezinárodnímu měnovému fondu žádost o poskytnutí stabilizačního úvěru,“ uvedla běloruská vláda ve své zprávě. Neposkytla však žádné další podrobnosti. Premiér Michail
Mjasnikovič nicméně podle místních agentur uvedl, že vláda by od MMF ráda
získala 3,5 až osm miliard dolarů.

Minsku letos prudce klesají devizové rezervy, protože musí krýt silně rostoucí deficit platební bilance. Platební a měnovou krizi podle ekonomů vyvolala vlna rozsáhlých vládních výdajů před prosincovými parlamentními volbami. Centrální banka minulý týden devalvovala oficiální kurz běloruského rublu o 36 procent. V pondělí ve snaze omezit inflační dopady devalvace zvýšila oficiální úrokovou sazbu na 16 procent. Vláda pak v úterý ze stejného důvodu zmrazila ceny řady potravin.

Bělorusko žádá úvěr od MMF (zdroj: ČT24)

Minsk prosí o pomoc také své bývalé sovětské přátele

Minsk nyní čeká na rozhodnutí o půjčce od regionálního záchranného fondu pro bývalé sovětské republiky, v němž má hlavní slovo Rusko. Fond má poskytnout Bělorusku tříletý úvěr v sumě až 3,5 miliardy dolarů (zhruba 60 miliard korun). Moskva však po Bělorusku požaduje rozsáhlou privatizaci, která by získala zemi další potřebné miliardy dolarů.

Bylo to právě Rusko, které zamítlo žádost Minsku o přímou půjčku. Ve hře však ponechalo svou účast na případné sdružené půjčce od zemí bývalého Sovětského svazu. Rozhodnutí o tomto záchranném balíčku by mohlo padnout 4. června.

Jenže vyhlídky na dohodu o záchranném úvěru minulý týden zhoršil sám běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Prohlásil, že nikdy nedovolí prodej běloruského státního majetku pod cenou, a pohrozil i vypovězením zástupců ruských médií, která obvinil ze šíření paniky kolem hospodářské situace země a vyvolání měnové krize.

Alexandr Lukašenko
Zdroj: ČT24
Vydáno pod