Dny růžového vína v Mikulově

Mikulov - Zámek v Mikulově se o víkendu zabarví dorůžova. Začínají tam Dny růžových vín a během dvou dnů se zde představí přes třicet vzorků. Ročník 2010 podle expertů vyniká svěžestí a lahodnou chutí, jen je ho kvůli špatnému počasí méně, takže někteří vinaři už mají svou úrodu vyprodanou. Česká růžová vína si drží velmi dobrou pověst a získala úspěchy na prestižních mezinárodních soutěžích v Paříži nebo Londýně.

Podle ředitele Vinařského fondu ČR Jaroslava Machovce nabízí mikulovské Dny lidem možnost nahlédnout do pestrého světa vůní, barev a chutí, kterými se růžová vína pyšní, a sami se mohou přesvědčit o jejich kvalitě. „Letošní růžová vína mají vyšší obsah kyselinky. Proto jsou nebývale šťavnatá a osvěžující. Mnohdy se také chlubí výrazným aroma. Znatelně chutnají po ovoci,“ tvrdí Josef Balík ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Obliba růžových vín v České republice roste. Za poslední tři roky se jejich výroba ztrojnásobila. Teď tvoří osm procent celkové roční produkce tuzemských vín a podle odhadů lidí z oboru by letos mohla překročit 10% hranici.

Dny růžového vína (zdroj: ČT24)