E-Invest s Pentou nabízí za celou Sazku 3,5 miliardy

Praha – Tři a půl miliardy korun za celou Sazku, tak zní nejnovější nabídka, kterou má na stole insolvenční správce zadlužené loterijní společnosti Josef Cupka. Podepsána je pod ní investiční skupina Penta a společnost E-Invest. Sazka je od pondělí v konkurzu. Ve čtvrtek věřitelský výbor Sazky vybral nabídku na zajištění chodu firmy od společnosti Moranda, kterou kontroluje skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. Ta poskytne Sazce úvěr půl miliardy korun na běžný provoz. Dvě stě milionů z této částky už dnes dorazilo na účet Sazky. Ta chce peníze použít prioritně na splácení závazků vůči státu a výher včetně dvou jackpotů.

„Společně s Pentou již čtyři měsíce usilujeme o uzavření strategického partnerství se společností Sazka s cílem využít synergické efekty spojení Sazky a sázkové kanceláře Fortuna a vytvořit tak “národního šampiona„ v herním průmyslu. Za veškerá aktiva firmy, představující majetkovou podstatu, shromážděnou a zjištěnou správcem, nabízíme a jsme připraveni bezodkladně zaplatit 3,5 miliardy korun,“ uvedla místopředsedkyně E-Investu Tereza Bártová.

E-Invest jako jeden z významných insolvenčních věřitelů očekává, že ke zpeněžení majetkové podstaty Sazky dojde ve veřejné dražbě, tedy nejtransparentnějším možným způsobem, který by zároveň zajistil maximální výtěžek. E-Invest patří podnikateli Martinu Ulčákovi. Skupina Penta vlastní Fortunu, která chystá spustit číselné loterie.

Skupina PPF, spolu se společností KKCG největší věřitel Sazky, zatím o své nabídce a konkrétní částce za převzetí loterijní části Sazky otevřeně mluvit nechce. „Můžou to být dvě miliardy, může to být více, může to být méně,“ řekl před týdnem v televizi Kamil Ziegler, manažer PPF, který stojí v čele takzvaného Sazka týmu.

Zatím tak platí jen úvěr společnosti Moranda, kterou PPF kontroluje. Ten schválil věřitelský výbor ve čtvrtek večer. Dvě stě milionů, které už Moranda vyplatila, bude sloužit hlavně na úhradu dluhů vůči státu. Na základě nesplacených 66 milionů korun, které Sazka státu dluží, s ní totiž ministerstvo financí zahájilo správní řízení o pozastavení nebo odebrání udělených licencí k provozování loterijní činnosti. Další peníze jsou potřeba na výplaty výher, mezd zaměstnanců a běžný provoz v souladu s loterijním zákonem.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením výstavby pražské haly O2 arena. Jejími akcionáři jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu.