EU: Rusko zákazem dovozu zeleniny porušuje pravidla WTO

Moskva – Čtvrteční krok Ruska zavést úplný zákaz na dovoz čerstvé zeleniny z celé Evropské unie odporuje pravidlům volného obchodu Světové obchodní organizace (WTO), jak dnes zdůraznil vyslanec Evropské unie v Moskvě Fernando Valenzuela. Rusko by tato pravidla podle vyslance mělo dodržovat, pokud chce vstoupit do WTO. Jako reakci na jeho výrok ruský premiér Vladimir Putin vzkázal, že Moskva čeká, až jí unie řekne, odkud pochází zdroj nákazy.

„Jestliže je záměrem Ruska - a my ten záměr podporujeme - vstoupit možná ještě letos do WTO, pak by Rusko mělo tato pravidla dobrovolně a v plném rozsahu zavádět už teď,“ prohlásil Valenzuela.

Putin: Neotrávíme své občany jen kvůli pravidlům vstupu do WTO

Komentář Jana Veleby (zdroj: ČT24)

Putin zdůraznil, že Moskva nejprve počká, až bude Evropská unie znát zdroj nákazy. Teprve potom bude uvažovat o zrušení zákazu. Rusko podle Putina nehodlá otrávit své obyvatele zeleninou z Evropské unie jen proto, aby plnilo pravidla WTO.

Dovoz čerstvé zeleniny z celé EU zakázali Rusové v reakci na šíření nákazy bakterií E. coli. Její původ dosud není znám, zpočátku se mělo za to, že zdrojem jsou kontaminované okurky ze Španělska. Tato teze se ale nepotvrdila. Světová zdravotnická organizace (WHO) zjistila, že jde o nový typ nákazy s vysokou toxicitou.

Už ve čtvrtek Moskva stanovila podmínky, za kterých je ochotna zákaz zrušit. Podle ruského hlavního hygienika je to nalezení původce a příčiny infekčního onemocnění, určení faktorů přenosu (potraviny, voda a podobně) a rovněž kontrola nad šířením střevní infekce a zastavení růstu počtu nemocných.

Unie žádá Rusko o okamžité zrušení zákazu

Následně Valenzuela zopakoval čtvrteční výzvu EU, aby Rusko zákaz okamžitě zrušilo. Vyslanec prý doufá, že situace bude vyřešena během několika dnů. Nic konkrétnějšího neřekl. Rozhodnutí Ruska zakázat dovoz čerstvé zeleniny z celé unie jej ale překvapilo.

Německo se nyní částečně kaje za své chyby a snaží se prosadit, aby Evropská unie zorganizovala pomoc španělským zemědělcům, které ekonomicky ničí propad vývozu zeleniny na evropské trhy. O německé snaze dnes na svém webu  informovala španělská vláda. Němci nepopírají, že za potíže španělských zemědělců mohou především oni, když Španěly nařkli, že s jejich okurkami přišla do Německa i nákaza střevní bakterií E. coli. To se nepotvrdilo, zájem o španělskou zeleninu ale dramaticky klesl.

Německo se Španělům omlouvá za unáhlené výroky

Ve čtvrtek mluvila německá kancléřka Angela Merkelová se španělským premiérem Josém Zapaterem, jemuž se za unáhlené výroky Německa omlouvala. Zároveň ale obhajovala postup úřadů v Hamburku, které španělské okurky za zdroj nákazy původně označily. Úřady podle Merkelové postupovaly v souladu s německými zákony.

Obvinění, které vůči španělským pěstitelům okurek Německo po výskytu nákazy vzneslo, způsobilo téměř okamžitý propad vývozu španělské zeleniny i ovoce. Škody zatím nejsou přesně známy, španělští zemědělci ale zřejmě přicházejí o miliony eur denně. Některé odhady hovoří o celkové ztrátě asi 200 milionů eur (zhruba 4,9 miliardy korun).

Veleba: Češi se vrací k domácí zelenině

Na nízké prodeje zeleniny si stěžují i čeští zemědělci. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby je třeba se s dotazem na konkrétní čísla poklesu prodejů obrátit na konkrétní obchodníky. Dle jeho odhadu se ale jedná o 15 až 20 procent: „Rozhodně to nebude tak dramatické, jako to je v Německu, a bude to podle mého názoru přechodná záležitost.“

Veleba dodal, že se čeští zákazníci spíše soustředí na české zboží. „Stoprocentně dojde k významnému zvýšení podílu českých zákazníků, kteří budou chtít českou zeleninu,“ vysvětlil. Podle něj si na českou zeleninu brousí zuby i tuzemské obchodní řetěce, které ji už začaly nabízet.

Nejprve se nákaza objevila na severu Německa, kde je i nejvíce nemocných. Poté se však rozšířila minimálně do osmi zemí Evropské unie. Bakterie už zabila 18 lidí, z toho 17 v Německu a jednoho ve Švédsku. V drtivé většině případů jde o ženy. Podezření na nákazu novou bakterií E. coli se objevilo i v České republice, potvrzen byl ale pouze jeden případ, a to u turistky z USA.