U benzínky levněji – natural spadl pod 35 korun

Praha – Benzín a nafta u českých a moravských pump v uplynulém týdnu opět zlevňovaly. Neprodávanější Natural 95 v průměru zlevnil o 20 haléřů na 34,95 koruny za litr. Motorová nafta byla levnější o 12 haléřů a stála v průměru 34,21 koruny za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Taky cena benzínu Special 91 klesla, a to o sedm haléřů na průměrných 33,71 koruny za litr. O dva haléře byl levnější i plyn LPG, který se tak prodával za průměrných 17,29 Kč/l.

Podle analytika Jana Šimka ze společnosti Broker Consulting klesají ceny pohonných hmot kvůli levnější ropě. „V červnu by cena pohonných hmot měla dále klesat,“ uvedl. Důvodem poklesu bude podle něj další snižování cen ropy a silnější kurz koruny vůči dolaru. „O prázdninách pak vlivem rostoucí poptávky opět pohonné hmoty podraží, u benzínu bude nárůst silnější,“ dodal Šimek.

Ceny pohonných hmot pravidelně sleduje i společnost CCS. Podle jejích středečních údajů Natural 95 v uplynulém týdnu zlevnil o dva haléře na 34,99 koruny za litr. Cena nafty naopak vzrostla o osm haléřů na 34,17 Kč/l.