EU proti padělkům léků: každá krabička dostane kód

Praha – Nová evropská legislativa míří proti padělkům léků. Do čtyř let má každá krabička léku prodaná v zemích Evropské unie mít svůj vlastní kód, který zaručí, že nejde o padělek. Teď se čárovým kódem značí druh léku, je stejný na všech krabičkách dané šarže. Nedá se ověřit, zda některá z krabiček není padělek.

Plán na značení každé krabičky vlastním kódem uvítal prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček. Systém by podle něj fungoval tak, že výrobce by dal do ověřovny seznam kódů, distributor by si ověřil, zda dostal všechny krabičky, stejně by si to ověřil lékárník, který by při vydání pacientovi daný kód smazal. „Kdyby se objevil opakovaně stejný kód, systém by ohlásil ohrožení, že může jít o padělek. Zároveň by dohledal, kdo vydal lék jako první, zda to nebyl padělek,“ vysvětlil Havlíček.

Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Veronika Petláková doplnila, že Rada EU schválila novou směrnici 27. května, zaručuje ochranu legálního distribučního řetězce před pronikáním padělaných léčiv. Harmonizace zahrnuje také internetový prodej, který dosud nebyl na úrovni EU regulován.

Nově jsou výrobci povinni ověřovat kvalitu používaných surovin a kontrolovat dodavatele účinných i pomocných látek. „Každá látka ze zemí mimo EU bude muset být navíc opatřena dokladem s potvrzením regulačních orgánů dané země o dodržení předepsaných standardů při její výrobě,“ uvedla mluvčí.

Nově chce EU harmonizovat také zásilkový výdej léčivých přípravků přes internet. Zavádí se pravidla, která lidem umožní získat informace o odesílající „kamenné“ lékárně, která má k internetovému prodeji oprávnění. Na zapracování směrnice mají členské státy 18 měsíců, na značení jednotlivých krabiček ochrannými prvky mají čas do roku 2015.

Pozor na léky na hubnutí a pilulky na erekci

Některá ze zaváděných opatření v Česku už fungují. Například na webových stránkách SÚKLu si lidé mohou ověřit, jestli má konkrétní lékárna potřebná oprávnění k prodeji na internetu. O problematice nelegálních a padělaných léčiv v Čechy už dva roky informuje zvláštní kampaň Nebezpečné léky. Nejčastěji se nabízejí padělané léky na podporu erekce, anabolika a léky na hubnutí. Například v roce 2009 odhalil SÚKL tři případy padělků a šest případů nelegálních léčivých přípravků.

Nabídky byly většinou na internetu, objevily se ale i na tržištích, v sexshopech a fitness centrech. Většina padělků je z Asie, hlavně z Číny, Pákistánu a Thajska, a ze zemí bývalého Sovětského svazu. Padělatelé představují pro ČR do budoucna riziko v tom, že jsou s postupující globalizací vytlačováni z velkých evropských zemí a hledají nové cesty, aby se prosadili i v menších zemích EU.

Viagra
Zdroj: ČT24