Slovensko chce o pomoci Řekům jednat

Berlín – Německý list Handelsblatt dnes s odvoláním na vysoce postaveného činitele Evropské unie uvedl, že Slovensko nehodlá Řecku finančně pomoci ani tentokrát. „Zpráva není pravdivá,“ tvrdí však zdroj blízký vyjednávání plánu pro Řecko. Slovensko se přitom už jednou proti pomoci Aténám postavilo. Nepodílelo se totiž na prvním záchranném úvěru pro Řeky v celkovém objemu 110 miliard eur (2,7 bilionu korun). Pokud by Bratislava nechtěla pomoci ani tentokrát, ministři financí ze zemí eurozóny by nejspíš nebyli schopni schválit připravovaný druhý záchranný plán.

Slovensko je podle zdroje ohledně případného druhého záchranného plánu pro Řecko otevřeno jednáním. Bratislava prý chce určit jasné podmínky nové pomoci a požaduje, aby se do plánu zapojili i soukromí investoři.

Slovensko nechce přijít o své peníze ve společném evropském fondu

Situace je teď jiná než před rokem, když se schvalovaly formálně bilaterální půjčky členských zemí eurozóny pro Řecko. Nový úvěrový balík v odhadované sumě přes 60 miliard eur má být totiž financován prostřednictvím Evropského fondu finanční stability, jehož založení Slovensko podpořilo a jsou v něm i jeho peníze.

V posledních dnech dávali nejvyšší slovenští činitelé jako ministr financí Ivan Mikloš a premiérka Iveta Radičová najevo, že nové půjčky řeckou situaci nevyřeší. Naznačovali, že bude nutné podniknout určitou formu restrukturalizace řeckého dluhu.

Británie je také proti

Druhý záchranný plán se podle listu nelíbí ani Velké Británii. Londýn je proti tomu, aby se část nové pomoci financovala 11 miliardami eur, které zbývají v odděleném fondu Evropské komise.

Garanci Evropské unie pro případ, že se Atény v příštích dvou letech nebudou moci vrátit pro peníze na kapitálové trhy, žádá Mezinárodní měnový fond. Ten spolufinancuje záchranný balík pro Řeky a uvolnění další splátky schválené pomoci si podmínil právě garancí EU. Unie tak v současnosti intenzivně jedná o novém záchranném balíku, na jehož podobě se minulý týden v zásadě shodli vysocí úředníci zemí eura.

Mezinárodní měnový fond
Zdroj: ČT24/www.alphabetics.info