Na prodej: Slavné bílé šaty Marylin Monroe

Los Angeles – Chtěli byste si obléci slavné šaty Marylin Monroe z filmu Slaměný vdovec (The Seven Year Tich)? Teď máte šanci. Největší a nejcennější sbírka kostýmů, která obsahuje i tento model, je na prodej. Kostýmy po celý život sbírala herečka Debbie Reynoldsová. Teď se ale dostala do finančních problémů a kostýmy jí mají pomoci tíživou situaci vyřešit. Sbírka, jejíž hodnota se odhaduje na 50 milionů dolarů, se bude dražit 18. června.

Největším klenotem sbírky jsou šaty Marylin Monroe. Právě ty má na sobě na světoznámé fotografii, na které jí vítr z ventilace metra zvedá sukni. „Je to kult, asi nejslavnější šaty v historii, i když jsou vlastně jednoduché,“ říká o šatech jejich současná majitelka. „Cenu odhadujeme na 2 miliony dolarů. V roce 1999 se prodaly další šaty Marylin z filmu Všechno nejlepší, pane prezidente za 1,4 milionu. To je dodnes světový rekord. Myslím, že tyto šaty ho hravě překonají,“ míní Joseph Magdalena, prezident aukční síně Profiles in History, která aukci slavných kostýmů pořádá.

Je libo buřinku Charlieho Chaplina?

Vzácné filmové kostýmy jdou do dražby (zdroj: ČT24)

Šaty Marylin Monroe jsou sice velkým lákadlem aukce, nejsou ale jejím jediným skvostem. Dražit se bude také buřinka Charlieho Chaplina nebo šaty Judy Garlandové z Čaroděje ze země Oz. Na prodej jsou také nejdražší šaty, jaké byly kdy ušity. Jsou posázené drahokamy a ve filmu Hello Dolly je oblékla Barbara Streissandová.

Reynoldsová sbírá kostýmy už padesát let. „Nejvíc věcí jsem získala na aukci v 70. letech, kdy se studio MGM rozhodlo zbavit většiny rekvizit. Prostě je zahodili,“ popsala Reynoldsová. Celá kolekce čítá více než tři a půl tisíce kostýmu, 20 tisíc originálních fotografií a několik tisíc originálních filmových plakátů. Dražit se bude ve dvou fázích – první šanci budou mít zájemci v 18. června, další kolo aukce se pak uskuteční v prosinci.

Reynoldsová chtěla původně vytvořit muzeum Hollywoodu, několik pokusů ale skončilo krachem. Teď alespoň doufá, že se kostýmy dostanou do dobrých rukou a v budoucnu budou moci být vystaveny nebo zapůjčeny muzeím.

Chaplinova buřinka
Zdroj: ČT24