Saab opět pozastavil výrobu

Stockholm - Kvůli problémům s dodávkami součástek dnes švédská automobilka Saab opět pozastavila výrobu. Výrobce však slíbil, že produkci ve středu obnoví. Firma současně upozornila, že s možností menších výpadků výroby po nedávné dlouhé odstávce počítala.

Začátkem dubna musela ztrátová automobilka výrobu na téměř dva měsíce zastavit, protože neměla peníze na platby dodavatelům. Koncem května produkci obnovila díky dohodě o investici od čínské společnosti Pangda Automobile Trade. Generální ředitel švédské asociace dodavatelů automobilového průmyslu FKG Svenake Berglie podle tamní agentury TT upozornil, že někteří dodavatelé ještě nedostali od Saabu zaplaceno a nedokázali obnovit svou vlastní produkci.

Nizozemská společnost Spyker, která je majitelem Saabu, sjednala dohodu o čínské investici. Spyker by měl od Pangdy získat na záchranu Saabu celkem 110 milionů eur (2,7 miliardy korun). Dohoda zahrnuje ujednání, že Pangda nakoupí vozy Saab v hodnotě 45 milionů eur. Získá rovněž téměř čtvrtinový podíl ve Spykeru za 65 milionů eur.

Začátkem loňského roku se Spyker po vleklých jednáních dohodl s americkou automobilkou General Motors, že koupí její ztrátovou divizi Saab za 400 milionů dolarů (zhruba sedm miliard korun) v hotovosti a akciích. Dohoda o prodeji zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

Spyker
Zdroj: ČT24/Spyker
Vydáno pod