Průměrný Čech si polepšil skoro o pětistovku, vydělává přes 23 tisíc

Praha - Průměrná mzda v Česku v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 471 korun na 23 144 korun. Proti stejnému loňskému období tak byla vyšší o 2,1 procenta. Reálně po odečtení inflace se mzda zvýšila o 0,4 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad, podle kterého ale pokračoval propad platů v nepodnikatelské sféře.

Průměrná mzda v Česku roste - od roku 2004 až do loňska se zvedla skoro o 6,5 tisíce korun. Důvod k oslavě to ale moc není. Podle statistiků na průměrný plat stále nedosáhnou dvě třetiny pracujících v Česku. „Navíc průměrná mzda se uvádí před odvodem příslušné částky na zdravotní pojištění, sociální zabezpečení, politiku zaměstnanosti a zálohy na daně z příjmu. Nejde tedy o čistý příjem,“ připomněl hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Nárůst příjmů jde zároveň ruku v ruce se zvyšováním životních nákladů. Ty v první části letošního roku českým domácnostem meziročně vzrostly celkem o 1,7 desetin procenta. Podstatně hůř jsou na tom důchodci. Jejich náklady se zvedly skoro o tři procenta.

Růst platů táhne soukromý sektor

Více peněz dostávají zaměstnanci v soukromých firmách. Nejlépe jsou na tom zaměstnanci bank a pojišťoven, ti si domů odnášejí každý měsíc v průměru 53 tisíc. Stěžovat si nemohou ani zaměstnanci v energetice, například lidé z oboru teplárenství a plynu vydělají asi 44 tisíc za měsíc.

V nepodnikatelské oblasti průměrná mzda naopak klesla o 1,7 procenta, reálně dokonce o 3,3 procenta, snížila se tak již čtvrté čtvrtletí po sobě. Průměrné mzdy podle statistiků poklesly hlavně ve veřejné správě, vědeckých profesích nebo kulturních činnostech.

„Co se týče podnikatelské sféry, tam je důležité uvědomit si skutečnost, že se s poklesem ekonomiky v roce 2008 a 2009 vyrovnala jako první a vyrovnala se s ním spíše propouštěním zaměstnanců. Nepodnikatelská sféra trošku zaostala, ta se s tím musí s nižší ekonomickou úrovní vyrovnat později. To je to, co nyní pozorujeme,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT24 analytik České spořitelny Martin Lobotka.

V Praze mzdy klesaly

Překvapení v prvním čtvrtletí přinesl vývoj mezd v hlavním městě. Průměrná mzda tam meziročně klesla o 0,2 procenta, pracující Pražané si tak v průměru pohoršili o padesátikorunu. Praha byla sice v období od ledna do března jediným regionem, který zaznamenal pokles průměrného výdělku, nadále však zůstávají mzdy v metropoli nejvyšší v celé republice. Průměrná mzda v Praze nyní činí 30 262 korun.

  • Průměrná mzda v ČR autor: ČT24, zdroj: ČSÚ http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2620/261932.jpg
  • Podnikatelka autor: West Coast Surfer , zdroj: ISIFA/Rex Features http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2604/260314.jpg