Londýnský burzovní index bude odrážet i akcie NWR

Londýn – Údaje o akciích původem české těžební společnosti New World Resources (NWR) míří do širšího akciového indexu londýnské burzy FTSE 250. Společnost se chtěla kvalifikovat do některého z předních britských akciových indexů, proto se v dubnu rozhodla změnit registraci sídla do Británie. Součástí FTSE 250 se její akcie stanou od pondělí 20. června. Firma si od změny slibuje větší zájem o její akcie u globálních investorů.

Indexy FTSE se mění každé čtvrtletí. Přijetí NWR do FTSE 250 je tak součástí pravidelných změn. Spolu s NWR se do širšího londýnského indexu dostala i firma digitálních médií Perform Group a vypadávají z něj investiční fond Schroders Asia Pacific a realitní firma Helical Bar. Do prestižního indexu FTSE 100 se například vrací potravinářská firma Tate & Lyle a vypadne z něj cestovní kancelář TUI Travel. Změny indexů jsou odrazem změn celkových hodnot obchodovaných akcií jednotlivých firem. 

Novou mateřskou firmou NWR se v dubnu stala britská holdingová společnost NWR Plc. Od změny registrace sídla a přijetí do některého z indexů FTSE si vedení společnosti slibuje stabilnější investorskou základnu a větší zájem o akcie firmy u globálních institucionálních investorů. Akcie NWR na pražské burze se budou dál obchodovat beze změn. Kromě Prahy s akciemi NWR obchodují i na burze ve Varšavě.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů.

Těžba ropných písků
Zdroj: ČT24
Vydáno pod