Afriku skupují zahraniční spekulanti – klidně i za láhev whisky

Praha – Zahraniční firmy lacino skupují půdu v Africe. Podle Oaklandského institutu hedgeové fondy a další spekulanti v roce 2009 vlastnili nebo měli v nájmu 60 milionů hektarů - tedy území o velikosti Francie. To vše bez řádných smluv. O svá pole tak přišli už miliony afrických farmářů.

Kus půdy za láhev whisky. I tyto praktiky zahraničních společností odhalil výzkum Oaklandského institutu. Investoři Afričanům za jejich pole slíbí dobře placenou práci a lepší životní podmínky. Na tuto část dohody ale po jejím uzavření často rychle zapomenou. „Nikdo by si neměl myslet, že tito investoři chtějí zachránit hladovějící Afriku. Místní lidé z toho nic nemají. Vydělají na tom jen zahraniční fondy a zkorumpovaní afričtí vůdci,“ upozorňuje Obang Metho z organizace Solidarity Movement for New Ethiopia.

Z odkoupené půdy záhy zmizí tradiční plodiny, které jsou mnohdy jedinou obživou chudých Afričanů. Nahradí je ty, které se používají jako biopalivo. Na vývoz do celého světa se pěstují například také květiny. Z tradičních farmářů se stávají squateři, na které zbývají jen méně úrodná pole. „Chování zahraničních investorů způsobuje nerovnováhu v celosvětovém potravinovém systému. Mohla by to být větší hrozba než terorismus,“ míní ředitel pro strategie Oakland Institute Frederic Rousseau.

Afrika na prodej (zdroj: ČT24)

Na světě hladoví téměř miliarda lidí. Z toho třetina žije v Africe. Obyvatelé nejchudšího kontinentu se s nedostatkem potravin potýkají dlouhodobě. Mohou za to abnormální sucha, ozbrojené konflikty, ale hlavně systémové problémy.

Vydáno pod