Aerolinky spílají na nízké ceny letenek

Praha - Ceny letenek v celé Evropě dál klesají. Důvodem je vysoká konkurence mezi aerolinkami. Za poslední rok zlevnily letenky prodávané v eurech v průměru o víc než tři procenta. Průměrná letenka na lince ČSA z Prahy do Paříže stála ještě před rokem pět tisíc korun. Nyní je to však o dva tisíce míň.

„Bez ohledu na rostoucí cenu paliva a poplatků - ceny letenek v Evropě neustále klesají,“ říká prezident ČSA Miroslav Dvořák. Za poslední rok přitom zlevnily letenky prodávané v eurech v průměru o víc než tři procenta. Konkurence aerolinek je tak obrovská, že tlačí ceny dolů bez ohledu na cenu paliva.

ČSA posílí linky do Asie

Novinky v ČSA (zdroj: ČT24)

České aerolinie ale tvrdí, že se i přes klesající cenu letenek pomalu staví na nohy a plánují budoucnost. Do své flotily se proto chystají po letech zařadit i dálková letadla, konkrétně dva Airbusy A330. Do každého z těchto dálkových strojů se vejde 260 pasažérů, navíc by mohly posílit stáj národního dopravce po roce 2014. Podle vedení firmy by mohly letouny směřovat hlavně na východ, jak přibližuje Dvořák: „Do míst, kde je díra na trhu - počínaje Asií a jihovýchodní Asií, kde je potenciál v tuto chvíli největší.“

Nyní ale leží stohy papírů s nadpisem ČSA v Bruselu. Tamní úředníci totiž šetří propojení ČSA s Letištěm Praha v Český Aeroholding i 2,5 miliardový úvěr pro národního dopravce od státní firmy Osinek. Komise se zajímá, zda nejde o narušení hospodářské soutěže a nepovolenou státní dotaci. „Chceme-li hledat pro ČSA strategického investora, což já jsem přesvědčen, že by bylo ideální, tak je v našem bytostném zájmu mít šetření uzavřené co nejrychleji,“ dodal ministr financí Miroslav Kalousek.