Sobotka vyzval Kalouska k rezignaci

Praha - Opozice v souvislosti se čtvrteční stávkou odborů tvrdě kritizuje vládní koalici. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka míní, že signálem návratu k dialogu by mohlo být odstoupení ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), a vyzval ho k rezignaci. Poslanec Stanislav Grospič (KSČM) pak označil páteční rozhodnutí soudu, který zrušil původní pondělní termín stávky, za „vysoce politicky účelové“. Za zneužití soudu vládu kritizuje i Strana zelených a iniciativa ProAlt.

„Konfrontační styl politiky, prosazovaný v těchto dnech vládou Petra Nečase, nemůže vyřešit problémy a sociální napětí, které přináší reformy, vnímané oprávněně většinou společnosti jako nespravedlivé,“ napsal Sobotka v tiskové zprávě. Předseda ČSSD volá po okamžitém dialogu vlády s odbory i opozicí a soudní zákaz pondělní stávky označuje za sporný.

Místopředseda ČSSD Michal Hašek se v otevřeném dopise premiéra Nečase ptá, jak daleko je ochoten při hájení své pozice zajít. Podle Haška vláda jedná jako komunisté před rokem 1989, když zneužívá bezpečnostní síly a soudy k ochraně své politiky. Hašek se také pozastavuje nad tím, že zatímco někdo trpí v mnohaletých soudních sporech, vláda „svého“ soudního rozhodnutí dosáhla během několika hodin. Kritizoval také Nečasovo jednání s ministrem vnitra a vedením policie o postupu při protestech odborů.

Ondřej Liška:

„Vláda je naivní, pokud si myslí, že na základě formálních nedostatků zabrání manifestaci odporu, který svými reformami vyvolává.“

Grospič v souvislosti se soudním zákazem píše, že se vláda neštítí ničeho a řídí se heslem „účel světí prostředky“. „Pravicová vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných nezvládá zabezpečovat základní funkce státu a křečovitě se upnula na realizaci protilidových reforem důchodového systému, sociálního zabezpečení, zdravotnictví, daní a pracovního práva,“ píše Grospič s tím, že soud se prý dopustil i formálních chyb.

Strana zelených (SZ) je podle tiskové zprávy „znepokojena postupem vlády při snaze zamezit stávce“. „Právo na stávku je garantováno Listinou základních práv a svobod a mezery v legislativě nelze využívat k blokování výkonu ústavního práva,“ stojí v prohlášení. Podle SZ vláda podcenila dialog „mezi dočasně vládnoucí většinou, opozicí a občany“.

Postup vlády proti stávce odsuzuje také iniciativa ProAlt. Podle iniciativy bylo rozhodnutí soudu vydáno na „základě chatrné právní konstrukce“. „Vládní postup je bezpochyby příkladem účelového zneužití soudní moci,“ stojí v prohlášení.

Stávka - průzkum ČT
Zdroj: ČT24