Hušák: Kvůli konci terminálů hrozí Česku arbitráž

Praha - Bývalý generální ředitel Sazky Aleš Hušák nesouhlasí se záměrem insolvenčního správce loterijní společnosti Josefa Cupky ukončit dnes v noci provozování systému videoterminálů STARPORT. Podle odvolaného šéfa Sazky Hušáka navíc za přerušení provozu hrozí Česku mezinárodní arbitráž kvůli zmařené investici ze strany dodavatele systému, společnosti CVT Technology. Jak dodal, videoterminály prý nejsou prodělečné, jde totiž o dlouhodobou investici.

„Není pravdou, že v případě videoterminálů jde u Sazky o prodělečné podnikání. Šlo pouze o dlouhodobou investici, jejichž tzv. účetní ztráta byla způsobena splátkami leasingu centrálního systému a jednotlivých videoterminálů a odpočtem DPH. Její tržby se pohybovaly ve stovkách milionů Kč. Tak tomu bývá u každé investice,“ uvedl Hušák.

Na bývalého šéfa Sazky se údajně obrátil také dodavatel celého systému CVT Technology, aby vypnutí terminálů zabránil. „Vyzývám proto ministerstvo financí ČR, státní zastupitelství a věřitelský výbor, aby těmto a dalším nevratným a likvidačním krokům insolvenčnímu správci zabránily,“ prohlásil v tiskové zprávě.

Hušák: Správce pracuje na zakázku finančních skupin

Ukončení provozování terminálů je podle Hušáka dalším důkazem, že insolvenční správce pracuje na zakázku soukromých finančních skupin. Nucený odchod Sazky z této části loterijního byznysu a uvolnění místa na trhu prý vyhovuje především skupině Ivo Valenty ze Synotu, která podle Hušáka dlouhodobě úzce spolupracuje s Karlem Komárkem na převzetí národní loterie.

Kvůli pochybnostem ohledně zákonnosti a objektivity insolvenčního řízení požádal Hušák o dohled nad řízením Městské státní zastupitelství v Praze, informoval dnes v tiskové zprávě.

Videoterminály jsou podobné běžným herním automatům a do provozu byly v rámci rozšíření portfolia loterijní společnosti Sazka zavedeny poté, co byla dokončena stavba arény. Z jejich zisku měly být financovány splátky úvěru. Stát však udělil licenci na provoz tohoto druhu terminálu několika dalším firmám, a systém STARPORT tak nesplnil svůj účel a dlouhodobě generoval Sazce finanční ztráty. Jen za loňský rok šlo o 97 milionů korun, uvedl v pátek Cupka v souvislosti s oznámením o ukončení jejich provozu.

Osiřelý terminál Sazky
Zdroj: ČT24