Dluhopisy řecká vláda pojišťuje za rekordní sumy

Londýn/Praha – Řecká vláda platí za pojištění dluhopisů proti riziku nesplacení rekordní částku. Na pojištění investice v objemu deseti milionů eur je podle organizace Markit potřeba vynaložit už 1,6 milionu eur ročně, což představuje 16 procent. Na novém rekordu je i pojištění dluhopisů dalších dvou zemí eurozóny, které musely žádat o mezinárodní finanční pomoc, tedy Portugalska a Irska.

Trhy znepokojuje jednání o  restrukturalizaci řeckého dluhu

Náklady na pojištění zřejmě vzrostly kvůli obavám investorů z nesplacení řeckých dluhopisů kvůli dosavadnímu výsledku jednání ohledně dalšího vývoje v Řecku. Není totiž jasné, jakou formu by měla případná restrukturalizace dluhu a zda by se jí zúčastnili i soukromí investoři. Z komentářů některých evropských politiků je zřejmé, že s účastí soukromých investorů se počítá, což trhy v poslední době silně znervózňuje.

Analytik společnosti Partners Aleš Tůma:

„Navzdory snaze EU situaci vyžehlit, Řecko už fakticky zbankrotovalo. Restrukturalizace je nevyhnutelná. Trhy to vědí, proto jsou CDS tak drahé, a odkládáním řešení tedy není co získat.“

Cena klíčového nástroje zajištění proti nesplacení dluhopisů – tedy pětiletých úvěrových swapů (CDS) - v případě řeckých dluhopisů nejprve vzrostla o 33 bazických bodů, růst ale později ještě zrychlil. U irských dluhopisů cena vzrostla o 23 bodů na nový rekord 735 bazických bodů, takže na pojištění desetimilionové investice je třeba nyní vynaložit 735 tisíc eur. Podobně zdražilo i pojištění portugalských dluhopisů, a to o 32 bodů na 765 bazických bodů.

Vyšší nervozita je ale patrná i mimo trojici zemí, které už požádaly o pomoc. Například pojištění španělských dluhopisů zdražilo o 12 bodů a dostalo se na 288 bazických bodů. O Španělsku se dříve hovořilo také jako o rizikové zemi, která bude nucena požádat o finanční pomoc, investoři ale tuto zemi v poslední době vnímají lépe. Podle Tůmy může být ale uklidnění ve vztahu ke Španělsku jen dočasné. „Vysvětlit Španělům sužovaným nezaměstnaností, že si mají utáhnout opasky a splácet, nebude jednoduché,“ míní.

S&P srazila rating Řecka o tři stupně

Řecku však kromě finančních trhů nevěří ani ratingové agentury. Další z nich - Standard & Poor totiž řecké hodnocení poslala o tři stupně dolů do vysoce rizikové kategorie C. Zdůvodnila to stále rostoucí pravděpodobností scénáře, kdy budou muset řecké dluhy projít restrukturalizací. Takový krok by agentura považovala za vyhlášení platební neschopnosti.

S&P snížila rating dlouhodobých řeckých dlužních závazků na CCC z dosavadní známky B a srazila jej už o osm bodů hluboko do spekulativní kategorie. Hodnocení krátkodobých závazků je už déle na ještě výrazně nižší úrovni C. Výhled dlouhodobého ratingu zůstává negativní, což znamená, že agentura v příštích měsících čeká další zhoršení.

Řecko zůstalo odříznuto od mezinárodního trhu s obligacemi kvůli astronomickým tržním úrokovým sazbám svých dluhopisů. Atény nyní čekají, že Evropská unie a Mezinárodní měnový fond jim po nedávné inspekci uvolní životně důležitou pátou tranši 12 miliard eur zahraniční pomoci.

Zajištění nesplácení závazků v Řecku
Zdroj: ČT24