Ombudsman: Šestina pracovních inzerátů je diskriminační

Brno – Zaměstnavatelé v Česku často diskriminují potenciální zájemce o práci. Přišel s tím tým veřejného ochránce práv Pavla Varvařovského. Podle jeho průzkumu je diskriminační hned každý šestý inzerát. Zatímco třeba název profese v mužském rodě vadit nemusí, protože v češtině se používá pro označení mužů i žen, problém už je například, když zaměstnavatel hledá prodavačku, asistentku či kadeřnici. Podle ombudsmana tím totiž diskriminuje muže.

Ombudsmanův tým prozkoumal 12 tisíc inzerátů zveřejněných na jednom z pracovních portálů od 1. do 7. dubna. Častou nepřímo diskriminační praxí prý je, když zaměstnavatel hledá člověka do mladého kolektivu. „Nepřímo lze vyvodit, že protože máme mladý kolektiv, těžko bude vítaný starší uchazeč, protože by mladý kolektiv narušil,“ uvedla Lucie Obrovská z Kanceláře veřejného ochránce práv.

Za diskriminaci ombudsman považuje i situaci, kdy firma například jako pomocnou sílu na stavbu nebo do zahradnictví požaduje člověka s čistým trestním rejstříkem. Právník Michal Čermák z kanceláře upozornil, že nejčastějším důvodem pro vězení v Česku je neplacení alimentů. Aby se situace napravila, je třeba, aby si takoví lidé, jakmile opustí vězení, práci našli. Pokud i od pracovníků na nekvalifikované manuální pozice budeme požadovat čistý výpis z rejstříku trestů, alimenty ani při nejlepší vůli odsouzení platit nebudou, řekl Čermák.

Omudsman proti diskriminačním inzerátům (zdroj: ČT24)

Diskriminovat určité skupiny může podle něj i požadavek nepřiměřeně dlouhé praxe. V průzkumu se jeho tvůrci setkali s tím, že část inzerentů žádala třeba 15 nebo 20 let praxe. Podle Čermáka tak zároveň při požadavku vysokoškolského vzdělání mohou zaměstnavatelé vyřadit ze hry ženy či muže, kteří strávili nějaký čas s dětmi na rodičovské dovolené. „Jsme přesvědčeni, že i tam může motivace zaměstnavatele směřovat,“ uvedl.