Celní řízení prodlouží cestu vašeho balíku

Praha - Věřili byste, že k prvnímu urychlení přepravy poštovních zásilek došlo už v roce 1526? A to proto, že na poštovní trati byly v pravidelných intervalech umístěny stanice pro výměnu koní poštovních kurýrů. Díky novým technickým vynálezům se pošta stále modernizuje a zrychluje. Pokud ale doručení zásilek něco zdržuje, jsou to spíše předpisy. Svědčí o tom dotaz čtenářky naší Poradny.

Sestra paní Kupčové žije dlouhodobě v Norsku a pravidelně dvakrát do roka posílá své rodině do Česka dárky. „Nikdy nebyl problém, balík vždy dorazil v pořádku během dvou, tří týdnů,“ píše Kateřina Kupčová. „Letos sestra poslala balík v dubnu a teprve po měsíci mi přišlo domů vyrozumění o umístění balíku na skladovací poště. Copak pošta nemá nějakou lhůtu pro vyřízení?“ rozhořčuje se čtenářka.

Apríl přinesl řadu změn

Od 1. dubna letošního roku platí nové předpisy pro zásilky ze zahraničí a zjednodušeně řečeno, podléhají celnímu řízení. „U zásilek uložených do dočasného skladu je limit na předložení celního prohlášení dvacet dní ode dne uskladnění,“ informovala specialistka odboru komunikace České pošty Kateřina Koubová. „Bohužel z důvodu provozních komplikací tento limit Česká pošta v průběhu měsíců dubna a května nebyla schopna dodržet,“ doplnila.

Pokud očekáváte zásilku ze zahraničí a odesílatel vám sdělí její podací číslo, můžete na webových stránkách České pošty sledovat její aktuální stav prostřednictvím služby Track and Trace (Sledování zásilek).

Co se děje se zásilkou po příchodu na území České republiky?

Záleží na zemi, odkud byla zásilka odeslána. "Zásilky ze zemí Evropského společenství nepředkládáme k celnímu řízení, ale po roztřídění směrujeme k adresátovi," vysvětlila Koubová. Zásilky z ostatních zemí převezme vyměřovací pošta Praha 120, Plzeňská 139/290, Praha 5 - Košíře, kde procházejí celním řízením, při kterém je stanoven další postup:

  • zásilka nepodléhá proclení, je celně propuštěna do další přepravy
  • zásilka je určena k vyclení, bude vyměřeno clo a DPH, nebo vyměřeno pouze DPH
  • zásilka je uložena v celním skladě, adresát je vyzván Oznámením o příchodu zásilky ze zahraničí k doplnění chybějících údajů o zásilce.

Po vyřízení patřičných náležitostí jsou zásilky celně propuštěny a odeslány dodací poště k doručení.

„Ze zákona teď musíme podstoupit celní řízení, kde by mělo znovu dojít k výpočtu DPH a cla a prý budeme platit. Nejsme z Prahy, tudíž volíme cestu zplnomocnění České pošty. Takže nás čekají další poplatky? Rozum nad tím obyčejnému člověku zůstává stát,“ diví se paní Kupčová.

„Pokud jde o zásilky odesílané soukromou osobou ze třetí země soukromé osobě, která se nachází na celním území Společenství, jde tedy o dovoz neobchodní povahy do 45 eur, pak tato zásilka je od dovozního cla osvobozena,“ vysvětlila Koubová. Stejně tak jsou od cla a DPH osvobozeny i zásilky, které splňují podmínky zboží nepatrné hodnoty. Bezdaňový limit je 22 euro, bezcelní limit 150 eur.

Jestli budete za zásilku platit clo, DPH, nebo oboje, záleží na hodnotě obsahu zásilky.

  • 0 – 22 euro - bez celního dluhu
  • 22 – 150 euro - vyměřuje se DPH
  • 150 – 750 euro - vyměřuje se DPH i CLO

Dárky k narozeninám pro paní Kupčovou nakonec po dvou měsících, konkrétně 7. června, konečně dorazily. Celní hodnota dárků byla stanovena na 9170 korun. A tak paní Kupčová sice nemusí platit clo, musí ale zaplatit DPH ve výši 1942 korun. A k tomu 180 korun za služby české deklarace.

„Nechápu, proč se nerozlišuje povaha zásilek, proč mám za soukromé dárky zaplatit státu DPH?“ rozhořčuje se paní Kupčová. „Je to pro nás nemilé překvapení. Sestra se zapřisáhla, že takovou formou už raději nic posílat nebude a najdeme jinou cestu,“ dodala.

Celnímu řízení nepodléhají zásilky z těchto zemí:

Andorra, Belgie, Bulharsko, Dánsko (s výjimkou Faerských ostrovů a Grónska), Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie (s výjimkou obcí Livigna a Campione d`Italia), Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Monako, Německo (s výjimkou ostrova Helgoland a území Bűsingenu), Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, San Marino, Slovensko, Slovinsko, Španělsko (s výjimkou území Ceuty a Melilly), Švédsko, Vatikán, Velká Británie a Severní Irsko.