Dopravní odbory: Stávkovat budeme podle plánu

Praha - Důvody pro vyhlášení čtvrteční stávky v dopravě podle prezidenta Federace strojvůdců Jindřicha Hlase nepominuly. Odborář na brífinku Koalice dopravních odborových svazů (KDOS), která stávku organizuje, zdůraznil, že premiér Petr Nečas nemíní jednání o smíru vážně, jinak by jednal s nimi, a nikoliv s odborovými centrálami. Odboráři rovněž nařkli policii z nestandardního jednání vůči jejich předákům.

„Dnešní pokus premiéra Nečase odvrátit stávku v dopravě tím, že narychlo svolal jednání tripartity, je jen dalším důkazem toho, jak vážně byl tento pokus o smír míněn,“ vysvětili Hlas. Jiným způsobem se podle koalice dopravních odborů nedá vysvětlit, že předseda vlády řeší otázky kolem stávky s někým, kdo ji nevyhlásil.

Dopravní odbory: Nečas jednal s „nesprávnými“ odboráři

Jindřich Hlas:

„Ani ASO ani ČMKOS tuto stávku nevyhlásily.“

Nečas dnes dopoledne jednal pouze s členy tripartity, tedy s Českomoravskou konfederací odborových svazů (ČMKOS) a Asociací samostatných odborů, nikoliv s jednotlivými odborovými svazy.

Podle Hlase premiér výzvy odborů k jednání, které se mělo týkat stažení vládních reforem, vůbec nevyslyšel. „Důvody, které vedly koalici dopravních odborů k vyhlášení stávky, nepominuly… Naopak krajně hysterická vyjádření prezidenta republiky a premiéra, hultvátské a sprosté urážky odborářů prostřednictvím ministra Kalouska jsou jednoznačným porušením demokracie v této zemi,“ upřesnil.

Středula obvinil policii z nestandardního jednání

Brífinku odborářů se zúčastnil i předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula, který obvinil policii z nestandardního jednání. Dva neuniformovaní policisté podle něj dnes navštívili člena jeho odborového svazu z Mladé Boleslavi. Přišli se údajně zeptat na to, zda v souvislosti s tím, že chce jeho organizace jít ve čtvrtek odpoledne podpořit dopravní odbory na nádraží, nehrozí narušení svobod občanů. „Toto považuji za naprosto skandální,“ dodal.

Dopravní odbory svolaly čtvrteční stávku na protest proti vládním reformám. Většina tramvajových linek a autobusů v metropoli a dalších městech se zastaví na celých 24 hodin, od půlnoci do půlnoci.

  • Stávka autor: Pavel Wellner, zdroj: ISIFA/Lidové noviny http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2634/263366.jpg
  • Josef Středula autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2488/248745.jpg