Prada snížila laťku svým akciím

Hongkong - Italský módní dům Prada nakonec o pětinu snížil cenu akcií pro hongkongskou burzu. Hodnota nabídky tak klesla z původních 2,6 miliard dolarů o 500 milionů. Hongkongský parket je považován za vstupní bránu na trhy, které rychle objevují kouzlo luxusního zboží. Prada má na tuto burzu vstoupit za týden.

Svést se na vlně rychlého růstu přitom chtěl i největší světový výrobce kufrů Samsonite. Cena jeho akcií však po včerejším vstupu spadla o osm procent. Tento trend nakonec přesvědčil Pradu, aby od IPO v Hong Kongu tolik nečekala.

Francis Lun, manažer Lyncean Holdings

„Myslím, že Samsonite měl trochu smůlu. Přišli na trh ve chvíli, kdy se světové akciové trhy hroutí kvůli Řecku a zpomalení ekonomiky Spojených států. Index Hang Seng v posledních dvou měsících ztratil 2000 bodů.“

Prada na burze (zdroj: ČT24)

Hongkongský index se tak dostal na tříměsíční minimum. Podle expertů  se ale Prada svého IPO v Hong Kongu nemusí obávat. „Prada může v příštích dvou letech čekat růst o 30 procent ročně. Podívejte se na fronty bohatých dam, které stojí před jejich obchody. Prada má 319 obchodů a teď plánuje otevřít ještě 80 dalších. Myslím, že díky rozrůstající se střední třídě v Číně a Asii může dosáhnout fenomenálního růstu,“ vysvětlil manažer Lyncean Holdings Francis Lun.

Čínani stále více touží po luxusu

Číňané jsou stále bohatší a začínají oceňovat produkty s velkou tradicí a vlastní kulturou. Jejich požadavky rostou, nejenom pokud jde o módu, potvrzuje i obyvatelka Pekingu Li Li. Prada si Hong Kong vybrala namísto domácí milánské burzy. Tím mnohé Italy pobouřila.

Hong Kong firmám nabízí mnoho výhod - jednou z nich jsou i nízké a hlavně jednoduché daně. Naopak v domovské Itálii firmy státu odevzdávají v součtu až 70 procent příjmů. To byl také hlavní důvod, proč z Itálie utekla další tamní luxusní značka - Dolce Gabbana, která se přestěhovala pro změnu do Lucemburska.

Přehlídka značky Prada
Zdroj: Carlos Alvarez/ISIFA/Getty Images